(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag na een nieuwsluwe handelsdag af op een hoger slot. 

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent naar 2.143,76 punten, de Dow Jones index won eveneens 0,2 procent op 18.154,42 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op 5.245,27 punten.

Beleggers moesten het doen met een matig gevulde agenda. Uit cijfers van de National Association of Home Builders bleek dat het vertrouwen onder de Amerikaanse huizenbouwers in september flink steeg. De NAHB-huizenindex nam van 59 in augustus toe naar 65 in september, het hoogste niveau sinds oktober 2015.

De meeste aandacht ging bij gebrek aan ander nieuws alvast uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdagavond na een tweedaagse vergadering van de centraal bankiers naar buiten komt. “Deze vergadering kan mogelijk historisch worden, omdat er een kans bestaat op de eerste van een reeks renteverhogingen”, aldus analisten van IQ Option. 

Volgens Craig Erlam van Oanda is de kans klein dat de Fed de markt woensdag verrast. “De markt schat die kans in op 12 procent, terwijl de kans op een renteverhoging in december is toegenomen tot 55 procent”, aldus de marktvorser. “Dat betekent natuurlijk niet dat de rente woensdag niet verhoogd kan worden, maar de kans is klein dat dit gebeurt want de Fed zal niet voor onnodige marktturbulentie willen zorgen en heeft de markt ook helemaal niet goed voorbereid op een dergelijke uitkomst.”

Woensdag komt ook de Bank of Japan met het rentebesluit, evenals de Nieuw-Zeelandse evenknie.

Olie noteerde maandag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 43,88 dollar, terwijl een november-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 45,99 dollar. 

Venezuela zei dat de OPEC en grote olieproducerende landen buiten het kartel dicht bij een deal zouden zijn om de oliemarkt te stabiliseren, zo berichtte Reuters zondagavond laat op basis van uitspraken van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Volgende week komen verschillende olieproducenten van oliekartel OPEC samen in de Algerijnse hoofdstad Algiers om over de ontwikkelingen in de oliemarkt te praten, evenals de mogelijkheden om de productieniveaus te bevriezen om hiermee de olieprijzen te stuwen. 

De euro/dollar noteerde op 1,1178. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1179 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1155 op de borden. 

Dinsdag krijgen beleggers inzicht in de bouwvergunningen en de nieuwe woningverkopen in augustus. Later in de week staan naast het rentebesluit van de Federal Reserve, nog cijfers over de bestaande woningverkopen, de voorlopige mondiale inkoopmanagersindexen gemeten door Markit Economics en de Chicago Fed index op de rol.

Bedrijfsnieuws

Twitter zag dat een aandeelhouder een collectieve rechtszaak is gestart tegen de microblogsite vanwege “feitelijk valse en misleidende verklaringen of het weglaten van negatieve informatie over de vooruitzichten van de onderneming”. In november 2014 stelde Twitter zich ten doel om meer dan 550 miljoen maandelijks actieve gebruikers aan zich te binden. Dat lukte tot op heden niet. Het aandeel Twitter kelderde 3,9 procent.

GoPro kondigde tijdens een evenement de komst van de GoPro 5 Black, de goedkopere GoPro Hero 5 Session en de GoPro Karma Drone aan. Tot slot introduceerde GoPro een software-update, waarmee het makkelijk wordt om het geschoten materiaal te kunnen editten. De markt keek vol verwachting uit naar de lancering van de nieuwe modellen, aangezien het concern de laatste maanden gebukt ging onder tegenvallende verkoopcijfers. Het aandeel GoPro steeg 2,4 procent. 

McDonald’s Corporation wacht volgens The Financial Times een naheffing van 500 miljoen euro van de Europese Commissie, omdat er jarenlang te weinig belasting zou zijn betaald in Luxemburg, waar het Europese hoofdkantoor staat. Het aandeel steeg 0,1 procent.

Nucor Corporation sloot een akkoord over de overname van de Amerikaanse producent van holle stalen profielen Independence Tube. Met de overname is een bedrag gemoeid van 435 miljoen dollar. Het aandeel Nucor dikte 0,5 procent aan. 

US Bancorp maakte maandag bekend zijn kwartaaldividend te verhogen van 0,255 naar 0,28 dollar per aandeel. Het aandeel schreef 0,6 procent bij.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.