(ABM FN-Dow Jones) Wall Street gaat maandag vermoedelijk positief de dag uit, doordat beleggers wat gerustgesteld zijn door het nieuws over een Amerikaans-Chinees akkoord dat het handelstekort van de Verenigde Staten met de tweede economie van de wereld zou kunnen verminderen. Circa een halfuur voor de slotbel koerste de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.732,35 punten, terwijl de Dow Jones index zelfs 1,2 procent bijschreef op 25.013,02 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,4 procent op 7.385,49 punten.

“Handelaren verwelkomden het nieuws dat Washington de invoering van importtarieven voor China in de ijskast zette”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Verenigde Staten besloten om toch geen invoertarieven te gaan hanteren op 150 miljard dollar aan Chinese importproducten. Als gevolg beloofde China meer Amerikaanse waren te importeren om het handelsoverschot met de VS terug te brengen. China committeerde zich evenwel niet aan een concreet getal.

Analisten van UBS bleken te spreken over de positieve ontwikkelingen in de handelsrelatie tussen beide landen en stelden dat een grootschalige handelsoorlog “voorlopig” is afgewend. “Met dat gezegd hebbende, zijn er evenwel meer details waar nog overeenstemming over moet worden bereikt en sommige fundamentele meningsverschillen blijven bestaan”, aldus de marktvorsers, wijzend op de Made in China 2025-plannen en het industriële beleid van China.

Economisch nieuws bleef maandag beperkt tot een index voor de nationale economische activiteit van de Chicago Federal Reserve. De index bleek iets te zijn gestegen ten opzichte van een maand eerder naar 0,34. “Dit wijst erop dat de Amerikaanse economie nog steeds groeit”, stelde Madden van CMC, die vooral uitkijkt naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve op woensdag.

“De verwachting dat de Fed de rentetarieven dit jaar drie of meer keer verhoogd blijft overeind door het nieuws dat Amerika voorlopig geen importtarieven zal doorvoeren op Chinese goederen”, aldus Madden. “Handelaren waren bezorgd dat een naderende handelsoorlog de plannen omtrent renteverhogingen in de war zouden brengen.”

Een juni-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot maandag 1,4 procent, ofwel 0,96 dollar, hoger op 72,24 dollar, vanwege zorgen over nieuwe sancties vanuit de Verenigde Staten voor Venezuela. Zoals verwacht werd zittend president Nicolás Maduro uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in Venezuela. De verkiezingen in het door politieke en humanitaire crises verscheurde land werden door een groot deel van de oppositiepartijen geboycot. Ook veel landen kunnen zich niet vinden in de verkiezing van Maduro. De Amerikaanse president Donald Trump liet maandagavond weten de aanschaf van Venezolaanse staatsobligaties te willen verbieden, inclusief schuldpapier van staatsoliebedrijf Petroleos de Venezuela.

De euro/dollar noteerde op 1,1776. Bij aanvang van de handelsdag in Europa stond de munt nog op 1,1726 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1770 op de borden.

Bedrijfsnieuws

General Electric stond bijna 2,5 procent hoger. De tak treinenbouw wordt deels verkocht aan Wabtec. In het nieuwe fusiebedrijf krijgen de huidige aandeelhouders van GE een belang van 50,1 procent. De af te stoten tak wordt gewaardeerd op ruim 11 miljard dollar.

Het aandeel MB Financial steeg 12,7 procent. Fifth Third Bancorp wil de bank uit Chicago kopen voor 54,20 dollar per aandeel. “Samengaan met Fifth Third stelt ons in staat om onze complementaire vermogens aan te wenden in het voordeel van de klanten en de gemeenschappen die wij bedienen”, stelde Mitch Feiger, CEO van MB Financial.

Tesla won 2,4 procent nadat topman Elon Musk zaterdag via Twitter een nieuwe variant van het Model 3, met twee motoren, aankondigde. De auto moet 78.000 dollar kosten.

Netflix heeft een overeenkomst getekend met voormalig Amerikaans president Barack Obama en zijn vrouw voor de productie van films en series. Het koppel tekende een meerjarencontract om films en series te maken voor Netflix. Naast series, behoren ook documentaires en andere samenwerkingen tot de mogelijkheden. Het aandeel Netflix koerste maandagavond 1,8 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.