De Amerikaanse aandelenmarkten koersten vrijdag richting een hoger slot. Een half uur voor het slot in New York noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger op 17,853 punten, steeg de S&P 500 0,3 procent op 2,096 punten en won de Nasdaq 0,5 procent op 4.924 punten.

De meeste aandacht ging vandaag uit naar de kopvrouw van de Federal Reserve, Janet Yellen. Die benadrukte tijdens een paneldiscussie op de Amerikaanse universiteit Harvard nog maar eens dat de kans dat de Fed de rente nog deze zomer op nieuw verhoogt, groot is. 

Verrassend waren de woorden van Yellen niet, want een aantal van haar collega-bestuursleden van de Federal Open Market Committee gingen haar de afgelopen tijd voor.

De woorden van de voorzitter van de Fed, gaven de dollar extra kracht. De euro noteerde een half uur voor het slot op 1,1115 dollar.

In het algemeen was het een aardige beursweek voor de aandelenmarkten en de S&P 500 lag vrijdag op koers voor de grootste stijging op weekbasis in bijna twee maanden. Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege Memorial Day.

“De winst van de S&P 500 werd deze week gedreven door diverse factoren: olie die door de grens van 50,00 dollar per vat ging, stijgingen van de Aziatische en Europese markten, de afgenomen zorgen over een Brexit, en de grote stijging van de huizenverkopen [in Amerika]”, vatte vermogensbeheerder Randy Frederick van Schwab Center for Financial Research samen.

Volgens de marktvorser ligt het weerstandsniveau voor de S&P 500 op 2.100 punten. ” Het kan zijn dat we eind deze maand of begin juni al naar nieuwe ‘all time highs’ gaan”, maar, zo zei Frederick, totdat het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk en een renteverhoging door de Fed achter de rug zijn, “blijven de markten binnen een bepaalde bandbreedte.” 

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de groei van de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal is bijgesteld van 0,5 procent naar 0,8 procent. Er was echter een verbetering tot 1,0 procent voorzien. 

Het consumentenvertrouwen, zoals de Universiteit van Michigan dat meet, verbeterde van 89,0 in april, naar 94,7 in mei.

Olie werd vrijdag weer goedkoper en daarmee werd de magische grens van 50 dollar weer losgelaten. Een vat West Texas Intermediate sloot 0,3 procent lager op 49,33 dollar. 

De oliemarkt maakte een pas op de plaats in afwachting van de bijeenkomst van de OPEC volgende week donderdag in Wenen. Van de bijeenkomst wordt door marktvorsers echter weinig verwacht.

“We gaan er niet van uit dat de OPEC tot een akkoord komt in Wenen en verwachten dat de Golfstaten de productie juist op gaan voeren”, schreven analisten van UBS vrijdag. Dit legt volgens hen het fundament “voor een groter overschot en prijzen die op korte termijn weer onder de 40 dollar zullen zakken.” 

Bedrijfsnieuws

Yahoo koerste vrijdag richting een hoger slot. Persbureau Reuters meldde dat Verizon, dat geïnteresseerd zou zijn in de kernactiviteiten van het internetbedrijf, voormalig topadviseurs van Yahoo zou hebben benaderd. Dit om voorsprong te krijgen op concurrenten die de activiteiten ook over zouden willen nemen. Onder andere AT&T zou ook interesse hebben in de web-tak van Yahoo.

Het aandeel van het internetbedrijf noteerde een half uur voor het slot 2,7 procent hoger.

Microsoft en Facebook maakten donderdagavond bekend een onderzeese internetkabel aan te willen leggen tussen de Verenigde Staten en Zuid-Europa. In augustus wordt naar verwachting begonnen met het aanleggen van de nieuwe kabelverbinding van 6.600 kilometer. 

Microsoft noteerde richting het slot 0,4 procent in de plus, terwijl Facebook 0,2 procent daalde.

Ook Valeant kon op aandacht rekenen. The Wall Street Journal meldde donderdagavond dat het Japanse Takeda Pharmaceutical een maand of twee geleden een overnamebod op de geplaagde Canadese farmaceut heeft uitgebracht. Hoe hoog het bod was, is niet bekend en op dit moment worden geen gesprekken gevoerd, zeiden bronnen, eraan toevoegend dat de kersverse CEO van Valeant, Joseph Papa, de tijd krijgt een strategische koers voor het bedrijf uit te stippelen. Het aandeel Valeant koerste een half uur voor de slotbel in Amerika 5,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.