De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hoger slot tegemoet, maar de aandacht gaat als gevolg van een lege beursagenda vooral uit naar de kwartaalcijfers van Alcoa nabeurs. 

De S&P 500 index noteerde 0,4 procent hoger op 2.139,30 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent op 18.244,60 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,8 procent aan op 4.993,82 punten.

Met de winsten resteerde voor de aandelenbeurzen verscheidene recordstanden. Voor de S&P 500 index betekende de notering de hoogste stand ooit en de Nasdaq bereikte het hoogste niveau in 2016.

Wall Street gaf de opwaartse trend van vrijdag na het positieve Amerikaanse banenrapport een vervolg. In juni steeg het aantal banen in de niet-agrarische sector met 287.000, terwijl economen vooraf rekenden op een stijging van circa 170.000 banen. Vanwege de aanhoudende onzekerheid over de gevolgen van het vertrek van de Britten uit de Europese Unie en de aanhoudend lage inflatie worden de sterke arbeidsdata desondanks niet gezien als een reden voor de Federal Reserve om de rente op korte termijn te verhogen, waardoor beleggers het beste uit twee werelden krijgen.

Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx onderstreepte deze visie. “Niemand praat momenteel over een renteverhoging. Mondiaal voorzien wij eerder een verruiming van het beleid dan dat sprake is van verkrapping of een renteverhoging”, aldus Schaaf.

In het Verenigd Koninkrijk kondigde premier David Cameron aan om woensdag zijn ontslag in te dienen. Met het vertrek van de premier ligt de weg open voor Theresa May om het stokje woensdagavond over te nemen. In eerste instantie zei Cameron formeel af te treden tijdens het partijcongres begin oktober.

In Japan behaalde de regerende coalitie van premier Shinzo Abe een duidelijke overwinning bij de verkiezingen voor het Hogerhuis. Onder leiding van de Liberale Democratische Partij behaalde de coalitie in de verkiezingen dit weekend een twee derde meerderheid, wat het voor de premier volgens zakenbank Nomura makkelijker maakt om grotere stimuleringspakketten door te voeren. 

Focus op kwartaalcijfers

Beleggers moesten het in de Verenigde Staten doen met een lege beursagenda. Nabeurs staan de cijfers van Alcoa over het tweede kwartaal op de rol. Later in de week volgen onder meer BlackRock, JP Morgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. 

Tom Simonts van KBC Bolero noemde de verwachtingen voor de cijfers van Alcoa weinig hoog gespannen. “Underpromise and overdeliver lijkt de name of the game”, zo stelde de marktenspecialist.

Volgens cijfers van Thomson Reuters gaan de ondernemingen die deel uitmaken van de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 over het tweede kwartaal van 2016 per saldo op jaarbasis een winstdaling rapporteren van 4,8 procent. In het eerste kwartaal daalden de winsten op jaarbasis al met vijf procent, becijferde Thomson Reuters.

Stan Westerterp van JNVB meende dat de negatieve verwachtingen de kans op een meevaller vergroten. Wel merkte de vermogensbeheerder op dat Wall Street al op recordniveaus noteert.

Beleggers zullen bij de kwartaalrapportages volgens Simonts van KBC Bolero met name focussen op de invloed van China, de dollar en de gevolgen van een naderend vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. “De evolutie van de olieprijzen lijkt daarbij aan belang te zullen hebben ingeboet, al blijft het sowieso een factor van betekenis.”

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1060. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1048 en vrijdag stond er een stand van 1,1054 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

Olie noteerde in het rood. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 1,7 procent lager op 44,63 dollar en een september-future Brent werd 1,3 procent minder waard op 46,16 dollar.

Later in de week krijgen beleggers naast een reeks aan kwartaalcijfers onder meer het Beige Book van de Federal Reserve te verwerken. Ook staan de Amerikaanse producentenprijzen en de nieuwste inflatieramingen geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

Thomson Reuters kwam tot een akkoord met investeringsmaatschappijen Onex en Baring Asia over de verkoop van de divisie Intellectual Property & Science. Met de verkoop is een bedrag van 3,55 miljard dollar in contanten gemoeid. De opbrengsten wil Thomson Reuters aanwenden om eigen aandelen in te kopen onder het lopende aandeleninkoopprogramma, om de schulden verlagen en om te herinvesteren in de onderneming. 

Microsoft en General Electric haalden de banden aan voor de integratie van GE’s Predix platform in Microsoft’s Windows Azure cloud, maar gaven geen financiële details vrij. Het systeem zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 commercieel beschikbaar zal zijn.

Boeing verwacht in de komende 20 jaar voor 5,9 biljoen dollar aan nieuwe vliegtuigen te verkopen. In totaal verwacht de vliegtuigfabrikant dat er mondiaal 39.620 nieuwe vliegtuigen worden verkocht, 4,1 procent meer dan aanvankelijk geraamd. Deze stijging is volgens de fabrikant vooral te danken aan orders van prijsvechters.

Kinder Morgan, dat zich richt op infrastructuur voor energie, meldde dit weekend de verkoop van een belang in zijn gaspijpleiding-systeem aan Southern Company. De ondernemingen verwachten de transactie in de tweede jaarhelft van 2016 af te ronden. 

Het aandeel GoPro steeg zonder directe aanleiding 12,7 procent. Het aandeel, recent zeer geliefd onder shorters, dikte sinds medio mei dit jaar al ruim 40 procent aan. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.