(ABM FN-Dow Jones) Wall Street beweegt donderdag richting een hogere opening, ondanks verdeelde macro-data.

De futures van de Dow Jones Industrial Average, de S&P 500 en de Nasdaq noteerden pakweg een half uur voor de openingsbel 0,4 procent hoger.

Een reeks macro-publicaties eisten reeds voorbeurs de aandacht op. In aanloop naar de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) volgende week en het daaropvolgend rentebesluit bieden de data de markt meer inzicht in de staat van de Amerikaanse economie.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de detailhandelsverkopen in de VS in augustus op maandbasis zijn gedaald met 0,3 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in augustus met 1,9 procent

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus op maandbasis ongewijzigd gebleven, waarbij werd gerekend op een stijging van 0,1 procent. Economen rekenden op een daling van 0,1 procent.

Het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 10 september minder dan verwacht toegenomen. De wekelijkse uitkeringsaanvragen namen ten opzichte van de voorgaande week met 1.000 toe tot 260.000 aanvragen. De steunaanvragen noteren nu al 80 weken op rij onder het niveau van 300.000. Dit is sinds 1970 niet meer gebeurd.

Tevens werd bekend dat de marktomstandigheden voor de industrie in de deelstaat New York in september minder sterk zijn verslechterd dan een maand eerder. De index voor de huidige marktomstandigheden verbeterde van 4,21 negatief in augustus naar circa 2,0 negatief deze maand.

De bedrijvigheid binnen de industrie in de regio rond Philadelphia is in september toegenomen. De zogenoemde Philly Fed index steeg met bijna 11 punten van 2,0 positief in augustus naar 12,8 positief deze maand.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank spreekt van gemengde data, waarbij de zwakke detailhandelsdata het zwaarst wegen. “Hoewel de afgelopen twee kwartalen zwak waren bleken de detailhandelsverkopen in de VS de pilaar waarop de economie kon steunen”, aldus Marey. “Nu deze data tegenvallen ziet de markt bevestigd dat augustus echt een zwakke maand is”, voegde hij toe.

Wat Marey betreft is de deur naar een renteverhoging volgende week definitief dicht.

Later op de dag verschijnen industriële productiedata van augustus en de Amerikaanse bedrijfsvoorraden van juli.

Olie noteerde donderdag in het groen na de dip van een dag eerder. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent op 43,88 dollar, terwijl een november-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 46,26 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1249. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1243 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1252 op de borden.

Stijgers en dalers

Aerie Pharmaceuticals noteerde in de elektronische handel voorbeurs 64,7 procent hoger, nadat een onderzoek naar de behandeling voor het verlagen van de vloeistofdruk in de oogbol veelbelovende resultaten opleverde.

Apple steeg 1,8 procent, waarmee het concern de opwaartse trend van de drie voorgaande handelsdagen weet vast te houden, vanwege de sterke vraag naar de nieuwe iPhone en positieve commentaren van analisten.

Softwarebedrijf Oracle publiceert nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie 0,7 procent hoger.

Slotstanden

Wall Street is woensdag overwegend lager gesloten. Bij de slotbel noteerde de S&P 500 0,1 procent lager op 2.125,77 punten en stond de Dow Jones index 0,2 procent af op 18.034,77 punten. De Nasdaq wist dankzij Apple in het groen te blijven en steeg 0,4 procent op 5.173,77 punten.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.