(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een licht hogere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent hoger, waarmee de toonaangevende index afkoerst op een nieuwe recordstand.

De dollar stond onder druk nadat bekend werd dat de Amerikaanse president Donald Trump geheime informatie van de inlichtingendiensten zou hebben gedeeld met Rusland. De euro/dollar koers noteerde een half uur voor de opening op 1,1070 dollar. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1023 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0978 op de borden.

“De macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten van afgelopen vrijdag zorgen voor twijfel aan het beleid van de Federal Reserve, ook al is een renteverhoging voor juni al ingeprijsd”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO dinsdag tegen ABM Financial News. Boele benadrukte dat met de recente verwikkelingen rondom Trump en de relatief goede macro-economische data uit het eurogebied de dollar eigenlijk geen kans ziet te herstellen. 

“Het voedt het beeld over hoe Trump zijn presidentschap invult, iets wat weinig vertrouwen schept”, aldus marktanalist Richard Perry van Hantec Markets.

Marktstrateeg Piotr Matys van Rabobank wees erop dat de mogelijke implicatie voor de markt kan zitten in het feit dat het moeilijker wordt voor Trump om in het Amerikaanse Congres steun te krijgen voor zijn belastingmaatregelen, omdat het de relatie met de Republikeinse partij mogelijk ondermijnt. 

Op macro-economisch vlak verschijnen dinsdag een tweetal publicaties, waarvan de Amerikaanse industriële productie de belangrijkste is. Cijfers over de woningmarkt in de Verenigde Staten werden al vrijgegeven. Zowel de woningbouw als het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde in april onverwacht. Opvallendst was de daling van de woningbouw, met 2,6 procent, waar een stijging van 3,7 procent werd verwacht. 

Olie noteerde vanmiddag hoger. Een juni-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent hoger op 49,18 dollar, terwijl een juli-future Brent ook 0,7 procent steeg naar 52,17 dollar.

Bedrijfsnieuws

Home Depot en Staples kwamen dinsdag voor de Amerikaanse openingsbel met kwartaalcijfers. Voor doe-het-zelf-keten Home Depot was het een goed kwartaal, met een 4,9 procent hogere omzet en een vergelijkbare omzetgroei, voor de markt een belangrijke graadmeter, van 5,5 procent. Bovendien werd de winst-outlook voor heel 2017 verhoogd. Home Depot schroefde de verwachte winst per aandeel op van 7,13 naar 7,15 dollar en handhaafde een verwachte omzetgroei van 4,6 procent. Het aandeel Home Depot won voor de openingsbel 1,6 procent.

Staples startte het jaar met een hogere operationele winst en resultaat uit voortgezette activiteiten, terwijl de omzet juist daalde. De keten voor kantoorartikelen voldeed verder aan de eigen verwachting want de winst per aandeel van 0,16 dollar viel in de afgegeven bandbreedte van tussen de 0,15 en 0,18 dollar. Voor het tweede kwartaal verwacht het concern een winst per aandeel in een range van 0,10 tot 0,13 dollar. Het aandeel Staples noteerde in de elektronische handel nagenoeg vlak.

Weibo, de Chinese variant van Twitter met een notering in New York, zag de omzet in het eerste kwartaal met 67 procent toenemen tot 199,2 miljoen dollar, wat boven de eigen verwachting was van 185 miljoen tot 190 miljoen dollar. Ook de opbrengsten uit advertenties stegen flink, met 71 procent op jaarbasis, terwijl het aantal maandelijkse actieve gebruikers op jaarbasis met 30 procent groeide tot 340 miljoen. Het aandeel Weibo steeg voorbeurs ruim 11 procent.

Het aandeel van Dick’s Sporting Goods stond voorbeurs flink onder druk en daalde bijna 13 procent. De retailer zag de nettowinst in het kwartaal toenemen, waarbij de aangepaste winst per aandeel van 0,54 dollar gelijk was aan de marktverwachting. De vergelijkbare winkelverkopen kwamen met een stijging van 2,4 procent echter onder de verwachting van analisten uit, van 3,5 procent. Ook de outlook voor deze graadmeter kwam onder de marktverwachting uit.

Het aandeel Walt Disney kan mogelijk op aandacht rekenen vanwege de berichten dat hackers dreigen één van de niet niet uitgebrachte films van het entertainmentconcern online te zetten als geen losgeld wordt betaald. Om welke film het gaat is niet duidelijk. Disney brengt deze zomer de nieuwe Pirates of The Caribbean film uit en het derde deel van Cars. Het aandeel Walt Disney daalde in de elektronische handel 0,2 procent.

Het aandeel van Facebook kan mogelijk om aandacht rekenen, nu de Franse toezichthouder bekend heeft gemaakt dat het social media bedrijf zich schuldig heeft gemaakt aan het verzamelen van persoonlijke gegevens voor doelgericht adverteren zonder dat hier een juridisch gegronde reden voor was. De boete die wordt opgelegd is 150.000 euro. Het aandeel Facebook steeg voorbeurs 0,1 procent.

Ford maakte bekend 10 procent van zijn wereldwijde personeelsbestand te willen schrappen, zeiden bronnen tegen The Wall Street Journal. Het aandeel Ford steeg evenwel 0,6 procent.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 2.402,32 punten. Ook techbeurs Nasdaq won 0,5 procent tot 6,149,67 punten. De Dow Jones index hield het bij een 0,4 procent hogere slotstand van 20.981,94 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.