De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag na een weinig inspirerende handelsdag af op een vrijwel onveranderd slot. 

De S&P 500 index steeg 0,2 procent naar 2.185,70 punten, de Dow Jones index noteerde fractioneel hoger op 18.582,15 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen op 5.241,04 punten.

Beleggers kregen woensdagavond al de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve te verwerken, waaruit grote verdeeldheid over het tijdstip van een renteverhoging naar voren kwam. 

“Een renteverhoging in september in de Verenigde Staten lijkt van de baan, maar we houden er nog altijd rekening mee dat later dit jaar de rente wel wordt verhoogd”, aldus valutahandelaar Sullivan Joubert van valutabroker Ebury.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus benadrukte dat de kans op een renteverhoging in december nu 50 procent bedraagt en de kans voor september op slechts 22 procent ligt. “Als de macrocijfers in de komende weken erg sterk zijn kan de kans voor een verhoging in september toenemen, maar als je kijkt naar de recente tegenvallende detailhandelsverkopen is dat geen zekerheid.”

Op macro-economisch vlak bleek dat de bedrijvigheid in de industrie in de regio Philadelphia in augustus is gegroeid van 2,9 negatief in juli naar 2,0 positief. De stijging was conform de verwachting. 

Uit cijfers van The Conference Board bleek dat de Leading Economic Indicators (LEI) voor de Amerikaanse economie in juli stegen. De LEI index nam in juli toe met 0,4 procentpunt tot 124,3, na een stijging van 0,3 procentpunt in juni en een krimp van 0,2 procentpunt in mei.

Verder daalde het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 13 augustus met 4.000 naar 262.000.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1355. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1336 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1288 op de borden.

Olie werd bij een zwakkere dollar duurder. De september-future voor een vat ruwe olie noteerde 2,8 procent hoger op 48,12 dollar. Een oktober-future Brent werd 1,8 procent duurder op 50,74 dollar en passeerde daarmee het belangrijke psychologische grensniveau op vijftig dollar. Vanaf het dieptepunt begin deze maand steeg de prijs voor een vat Brent al met meer dan 20 procent.

Beleggers moeten het vrijdag stellen met een vrijwel lege macro-economische agenda en zullen daarom vooral gericht zijn op de optie expiratie en de kwartaalcijfers van respectievelijk Deere en Estée Lauder. In Europa komen de Duitse producentenprijzen naar buiten. 

Bedrijfsnieuws

Wal-Mart Stores rapporteerde over het tweede kwartaal beter dan verwachte resultaten. De winst per aandeel bedroeg 1,21 dollar, waar het concern eerder uitging van een bandbreedte van 0,95 tot 1,08 dollar. De winkelketen liet zich verder positiever uit over het volledige boekjaar door de winstverwachting naar boven bij te stellen. Het aandeel Wal-Mart noteerde 1,7 procent hoger.

Cisco Systems verloor 1,2 procent na het openen van de boeken. Hoewel de maker van netwerkapparatuur woensdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde, kondigde het concern tevens aan 5.500 banen te willen schrappen.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.