(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag na een verlengd weekend een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond lunchtijd tot 0,1 procent in het groen.

Maandag hield Wall Street de deuren gesloten in verband met de viering van Labor Day. Deze feestdag wordt altijd op de eerste maandag van september gehouden.

De macro-economische kalender bevat enkel de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector gemeten door respectievelijk Markit Economics en het Institute for Supply Management (ISM). Economen van Nomura voorzien voor de index van het ISM in augustus “opnieuw groei, maar in een lager tempo”. De marktvorsers mikken op een indexstand van 54,5 in augustus, tegen 55,5 in juli.

Later in de week staan onder meer op woensdagavond de publicatie van het Beige Book door de Federal Reserve geagendeerd, op donderdag gevolgd door cijfers over het consumentenkrediet in juli en op vrijdag afgesloten door de groothandelsvoorraden over juli.

In Europa kwamen vanochtend cijfers vrij over de economische groei in het tweede kwartaal van 2016. Het bruto binnenlands product steeg conform een eerdere raming op kwartaalbasis met 0,3 procent. In het eerste kwartaal groeide de economie van de eurozone nog met 0,5 procent. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar was er sprake van een groei van 1,6 procent.

Olie noteerde dinsdag verdeeld, na groene koersenborden op maandag. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 44,91 dollar, terwijl een november-future Brent 0,7 procent goedkoper werd op 47,32 dollar.

Maandagochtend stegen de olieprijzen vanwege het nieuws dat Saoedi-Arabië een “belangrijke” aankondiging zou doen. Nadat bekend werd dat het ‘slechts’ om een werkgroep met Rusland ging, liepen de olie-futures weer wat terug. De twee landen tekenden een intentieverklaring en gaan een overlegorgaan opzetten die de oliemarkt in de gaten moet houden en aanbevelingen zal doen om prijsstabiliteit te creëren.

De euro/dollar noteerde op 1,1168. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1157 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1156 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Duitse Bayer verhoogde dinsdag het overnamebod op de Amerikaanse zadenproducent Monsanto naar 127,50 dollar per aandeel in contanten. Het vorige bod bedroeg 125 dollar per aandeel Monsanto in contanten. Monsanto liet weten voortdurend in gesprek te zijn met verschillende partijen over een eventuele transactie met de best mogelijke overeenkomst voor zijn aandeelhouders als oogmerk. De onderneming ging niet specifiek in op de verhoging van het overnamebod door Bayer. Het aandeel Monsanto noteerde voorbeurs 2,8 procent hoger.

General Electric meldde de overname van twee Europese bedrijven die zich bezig houden met zogenoemde additive manufacturing technologie. GE betaalt in totaal 1,4 miljard dollar voor het Zweedse Arcam en het Duitse SLM Solutions. Arcam realiseerde in 2015 een omzet van 68 miljoen dollar en SLM Solutions overlegde vorig jaar een omzet van 74 miljoen dollar. GE verwacht dat de nieuwe activiteiten in 2020 een omzet van 1 miljard dollar generen met een aantrekkelijk rendement. Het aandeel General Electric noteerde voorbeurs 0,3 procent hoger.

Intel Corporation kondigde maandag de overname aan van Movidius, dat zich richt op de bouw van een speciale processor om robots en drones menselijk inzicht te geven om zich hiermee te bewegen. Intel, dat geen financiële details over de overname verstrekte, noteerde voorbeurs 0,8 procent hoger. 

Apple zal verder in de belangstelling staan gelet op de verwachte lancering van nieuwe producten komende woensdag, stelde marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. De Zuid-Koreaanse concurrent Samsung kondigde vorige week nog een wereldwijd omruilprogramma aan voor de gloednieuwe Galaxy Note 7, na berichten dat de telefoon in brand vliegt bij het opladen van de batterij. Samsung zei dat sommige telefoons een fout in de batterij hebben. Het aandeel Apple noteerde voorbeurs 0,4 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 2.179,98 punten. De Dow Jones index eindigde eveneens 0,4  procent in het groen op 18.491,96 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 5.249,90 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.