(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste woensdag af op een overwegend lager slot. Een half uur voor de slotbel noteerde de S&P 500 0,3 procent lager op 2.121,31 punten, daalde de Dow Jones index 0,4 procent op 18.001,21 punten en won de Nasdaq nipt 0,1 procent op 5.162,51 punten.

“Beleggers blijven aan de zijlijn totdat de Fed zijn rentebesluit neemt”, stelde vermogensbeheerder Tom Carter van JonesTrading. 

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zijn er momenteel te weinig positieve elementen voor de financiële markten, ook omdat de Fed tot aan het rentebesluit in een zogenoemde stille periode zit en bestuursleden en centraal bankiers tot die tijd dus niet meer van zich zullen laten horen.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Amerikaanse importprijzen in augustus met 0,2 procent zijn gedaald, onder druk van lagere brandstofprijzen. Die daalden vorige maand met 2,1 procent. Zonder dit effect bleven de importprijzen in de Verenigde Staten in augustus stabiel. 

Olie werd woensdag goedkoper. De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange bijna 3 procent, of 1,32 dollar, lager op 43,58 dollar. Brent met levering november werd bijna 2,5 procent goedkoper en daalde tot onder de 46 dollar per vat.

Uit het voorradenrapport van de Energy Information Administration bleek weliswaar dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week met krap 560.000 vaten zijn gedaald, maar het totaal van bijna 511 miljoen vaten is nog altijd extreem hoog en bovendien stegen de benzinevoorraden en de voorraden stookolie. 

“De markt richtte zich op het feit dat zowel de benzinevoorraden als die voor stookolie zijn gestegen”, beaamde Andy Lipow van energie-adviesfirma Lipow Oil Associates in Houston. De marktvorser wees erop dat het zomerseizoen een periode is waarin Amerikanen veel de auto pakken. Na Labor Day komt deze periode ten einde. “Dus we sluiten het zomerseizoen af met een behoorlijke benzinevoorraad”, concludeerde Lipow. 

De euro/dollar koers noteerde rond het slot in New York op 1,1249. Bij het Europese slot kregen beleggers voor elke euro 1,1266 dollar en woensdagochtend vroeg noteerde het valutapaar op 1,1223. 

Bedrijfsnieuws

Zwaargewichten als IBM, dat 1,5 procent daalde en Boeing, dat 1,0 procent verloor, zetten woensdag druk op de Dow Jones index. Apple hielp de Nasdaq in het groen te blijven. Het was de derde dag op rij dat de techreus meer dan 2 procent steeg. Dat gebeurde voor het laatst in april 2013. Het aandeel bleek profiteren van de berichten dat de vorige week gepresenteerde iPhone 7 en iPhone 7 Plus in de voorverkoop erg in trek zijn. Een half uur voor de slotbel noteerde het aandeel 3,4 procent hoger. 

In zowel Europa en Amerika kreeg de overname van Monsanto door Bayer woensdag veel aandacht. De Amerikaanse zadenveredelaar accepteerde een bod van 128,00 dollar per aandeel, waarmee het concern, inclusief schulden, op circa 66 miljard dollar wordt gewaardeerd. De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Monsanto en de toezichthoudende autoriteiten. Bayer is akkoord gegaan met een zogenoemde break-up fee van 2 miljard dollar. “Beleggers reageerden verdeeld op de overnameprijs en de opbouw van de deal”, volgens marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. Het aandeel Monsanto noteerde een half uur voor de slotbel 0,6 procent hoger.

Ford voorziet in 2017 een daling van de resultaten ten opzichte van 2016, gevolgd door een verbetering in 2018. Verder wil de Amerikaanse autoproducent investeren in elektronische en zelfrijdende voertuigen. Het aandeel noteerde richting het slot 2,0 procent in de min.

Citigroup noteerde een half uur voor het slot 0,3 procent lager. De Amerikaanse bankreus maakte woensdag bekend dat de omzet uit de effectenhandel in het derde kwartaal boven verwachting uit zal vallen. De opbrengsten bij de divisie Trading zullen ongeveer 5 procent hoger liggen dan een jaar eerder, aldus de bank. 

Philip Morris International kon op aandacht rekenen nadat de sigarettenfabrikant het dividend verhoogde met 2 procent naar 4,16 dollar per aandeel. Richting het slot noteerde het aandeel ruim een half procent in de min.

Het aandeel Herbalife steeg 3,6 procent nadat de activistische belegger Carl Icahn woensdag suggereerde dat het bedrijf, dat ervan beschuldigd wordt niet meer dan een piramidespel te zijn, van de beurs moet worden gehaald.

Allergan maakte bekend Vitae Pharmaceuticals over te nemen voor 639 miljoen dollar. Hiermee hoopt het biofarmaceutische bedrijf zijn pijplijn met potentiële huidverzorgingsmiddelen uit te breiden. Het aandeel Allergan koerste woensdag af op een winst van 1,8 procent, terwijl Vitae de beurswaarde met meer dan 157 procent zag toenemen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.