(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste vrijdag af op een lager slot. Een half uur voor de slotbel noteerde de S&P 500 0,5 procent lager op 18.119,72 punten, daalde de Dow Jones index eveneens 0,5 procent op 2.137,81 punten en verloor de Nasdaq 0,2 procent op 5.240,63 punten.

“Door een sterkere stijging van de Amerikaanse consumentenprijzen in augustus en een stabiel consumentenvertrouwen in september nemen de zorgen om een renteverhoging door de Federal Reserve weer toe”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleken in augustus op maandbasis te zijn gestegen met 0,2 procent versus een ongewijzigd prijsniveau een maand eerder. Vooraf werd gerekend op een inflatie van 0,1 procent in augustus. Het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie bleef in september onveranderd. 

Donderdag stegen de aandelenmarkten in Europa en Amerika nog na een reeks aan met name teleurstellende Amerikaanse macro-economische publicaties, waardoor de kans op een spoedige renteverhoging door de Fed weer een stuk kleiner werd. 

Voor volgende week zullen de ogen uitgaan naar de monetaire besluiten van de Federal Reserve en de Bank of Japan. Naar verwachting komt de Bank of Japan met een lichte uitbreiding van de stimuleringsmaatregelen, terwijl de Federal Reserve zijn monetaire beleid ongewijzigd laat.

Er staan geen toespraken gepland van centrale bank functionarissen voorafgaand aan het monetaire besluit op woensdag.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 2 procent, of 0,88 dollar, lager op 43,03 dollar. Op weekbasis was er sprake van een daling van 6,2 procent. 

Volgens grondstoffenanalist Daniel Holder van Schneider Electric verwacht de markt dat Libië en Nigeria binnenkort de olie-export zal opvoeren, terwijl geopolitieke spanningen de OPEC in een houdgreep houden. De extra olietoevoer kan de olieprijs verder onder druk zetten, zo verwacht Holder.   

Ook een sterkere dollar drukte op de prijzen, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. 

De euro/dollar noteerde op 1,1157. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1239 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1244 op de borden. 

Stijgers en dalers 

Oracle kon vandaag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat het softwarebedrijf donderdag laat een teleurstellende winst en omzet rapporteerde. Het aandeel stond een half uur voor het sluiten van de Amerikaanse beurzen 4,6 procent lager.

Deutsche Bank, dat tevens is genoteerd in New York, verloor bijna tien procent, nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie kenbaar maakte een boete aan bank te willen opleggen  van 14 miljard dollar, vanwege de uitgifte van door hypotheken gedekte obligaties in aanloop naar de financiële crisis. 

Novavax verloor maar liefst 84 procent, nadat de producent van vaccins donderdag laat bekendmaakte dat een vaccin tegen longinfecties niet de einddoelstellingen heeft bereikt in zijn laatste onderzoeksfase. 

Apple, dat vrijdag startte met de verkoop van zijn nieuwe iPhone 7, bereikte donderdag het hoogste niveau in een jaar tijd. Vrijdagavond noteerde het fonds 0,5 procent lager.

Intel liet weten in het derde kwartaal van dit jaar een hogere brutomarge en omzet te behalen dan gerapporteerd bij de cijfers over het tweede kwartaal. De omzetstijging is voornamelijk het gevolg van de aanvulling van de PC bevoorradingsketen en enkele tekenen van verbetering binnen de pc-markt, aldus de Amerikaanse chipproducent. Het aandeel steeg 2,2 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.