(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een klein verlies, nadat Groot-Brittannië aankondigde om vanaf eind maart 2017 het proces van een Brexit in gang te zetten. 

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,4 procent naar 2.159,05 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 18.249,46 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent lager op 5.292,89 punten.

“Beleggers realiseren zich dat de ergste tegenwind voor de Britse economie veroorzaakt zal worden door lagere bedrijfsinvesteringen, waarbij de negatieve impact zich op lange termijn zal manifesteren”, stelde beleggingsstrateeg Wouter Sturkenboom van Russell Investments.

De Britse premier Theresa May zei meldde dat het land tegen het einde van maart 2017 gaat beginnen met de onderhandelingen over het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.

De macro-economische agenda bevatte maandag de mondiale inkoopmanagersindexen, waaruit bleek dat de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie gemeten door het Institute for Supply Management steeg van 49,4 in augustus naar 51,5 in september. 

“Het ISM-cijfer suggereert een bescheiden opleving in september”, meenden economen van Nomura. De Japanse bank mikte zelf op een indexcijfer van 49,0. “De verbetering komt na een merkwaardige vertraging in augustus, wat de markten destijds negatief verraste.”

De cijfers van Markit Economics lieten voor september een vertraging van de Amerikaanse groei zien. De inkoopmanagersindex daalde van 52,0 in augustus naar 51,5 en bereikte daarmee het laagste niveau in drie maanden. In de eurozone steeg de inkoopmanagersindex juist van 51,7 in augustus naar 52,6 in september, vooral dankzij een ommekeer in de Italiaanse industrie van krimp naar groei en meer bedrijvigheid in Spanje en Duitsland. In Frankrijk was bovendien sprake van een minder sterke krimp. 

Verder bleek dat de Amerikaanse bouwuitgaven in augustus onder druk stonden. De uitgaven daalden op maandbasis met 0,7 procent, terwijl geraadpleegde economen juist mikten op een groei van 0,4 procent. Op jaarbasis was in augustus sprake van een krimp met 0,3 procent van de bouwuitgaven.

Olie noteerde maandag in het groen. Een november-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent op 48,66 dollar, terwijl een december-future Brent 1,3 procent duurder werd op 50,83 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,1214. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1226 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1240 op de borden. 

Dinsdag staat de inkoopmanagersindex voor de regio New York geagendeerd, op woensdag gevolgd door de mondiale inkoopmanagersindexen van de dienstensector en het ADP banenrapport. Op vrijdag staat het officiële banenrapport op de rol. “Na een tegenvallende stijging van 151.000 banen in augustus wordt voor september gemiddeld genomen een toename van 164.00 banen voorzien”, aldus ABN AMRO.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank gaf in New York 1,3 procent prijs. Handel in Frankfurt bleef maandag uit, aangezien de Duitse financiële markten de deuren gesloten hielden vanwege de viering van een nationale feestdag. “Er wordt voortgang geboekt in de gesprekken [tussen Deutsche Bank en het Amerikaanse ministerie van Justitie], maar tot een vergelijk is het nog niet gekomen”, meldde The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen bekend met de situatie. Vrijdag veerde het aandeel van de geplaagde bank nog sterk op door geruchten over een mogelijk veel lagere schikking met Justitie voor het verkopen van rommelhypotheken.

Investeringsbedrijf Janus Capital steeg liefst 12,4 procent na de aankondiging om met het Britse Henderson Group te fuseren. Henderson dikte in Londen 16,7 procent aan. 

Tesla Motors profiteerde met een winst van 4,7 procent van sterke omzetcijfers over het derde kwartaal. In het derde kwartaal leverde Tesla 24.500 voertuigen af, waardoor de productie in het vierde kwartaal gelijk tot nipt hoger zal uitvallen gelet op de gehandhaafde doelstelling om 50.000 voertuigen af te leveren in de tweede jaarhelft. 

Netflix was met een winst van 4,1 procent in trek onder beleggers. Geruchten deden de ronde dat de onderneming tot de overnamekandidaten van Walt Disney behoort als aanvulling op het aanbod aan media en entertainment. Vorige week werd Walt Disney al genoemd als mogelijke kandidaat voor de overname van Twitter, dat maandag 4,0 procent steeg. 

Alphabet, de moedermaatschappij van Google, noteerde 0,6 procent lager. Google zal op 4 oktober naar verwachting een reeks nieuwe apparaten lanceren, waaronder zijn nieuwe smartphone, een Bluetooth-luidspreker en een audio/video streaming-apparaat.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.