(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een klein verlies, nadat de voorgaande handelsdagen nog gepaard gingen met recordstanden.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,5 procent naar 2.203,27 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 19.105,74 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent lager op 5.372,16 punten.

Beleggers moesten het stellen met een lege beursagenda waarbij de aandacht vooral gericht was op Cyber Monday, een dag waarbij webwinkels een online uitverkoop houden. Op Black Friday was er meer winkelend publiek op de been, maar door grote kortingsacties lagen de uitgaven wel iets lager dan vorig jaar. Gemiddeld spendeerden Amerikanen afgelopen weekend 289 dollar per persoon, tegenover net geen 300 dollar vorig jaar, zo berekende zakenzender CNBC. 

De OESO zei in een rapport dat de beleidsplannen van de toekomstig Amerikaanse president Donald Trump een stevige impuls kunnen betekenen voor de wereldeconomie. De organisatie verhoogde de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor 2017 van 1,9 naar 2,3 procent. 

Later in de week zal de aandacht uitgaan naar de nieuwste economische groeiramingen en het consumentenvertrouwen op dinsdag, gevolgd door het ADP banenrapport op woensdag en het officiële banencijfer vrijdag. Donderdag passeren bovendien nog de mondiale inkoopmanagersindexen van de industrie.

Olie noteerde maandag in aanloop naar de vergadering van oliekartel OPEC van komende woensdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent op 46,93 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,6 procent duurder werd op 49,02 dollar. 

Aanvankelijk noteerden de olieprijzen nog flink in het rood, aangezien Saoedi-Arabië liet weten niet in gesprek te willen gaan met Rusland en andere niet-leden van oliekartel OPEC. Vermoedens dat de opstelling van Saoedi-Arabië slechts een onderhandelingstactiek betrof, zorgde volgens marktanalist Phil Flynn van Price Futures Group voor een herstel. Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag de olieprijzen verder gesteund door optimistische opmerkingen van de Iraakse minister van Olie over het bereiken van een akkoord over de individuele bijdragen aan een productiebeperking.

De euro/dollar noteerde op 1,0596. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0581 en rond het vervroegd sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag in verband met Black Friday stond er een stand van 1,0601 op de borden. 

In Europa keken beleggers alvast vooruit naar het Italiaanse referendum van komende zondag. De Italiaanse premier Matteo Renzi wil met het referendum de macht van de Senaat inperken en zo de politieke besluitvorming stroomlijnen en ruimte maken voor hervormingen. Renzi liet eerder al weten zijn eigen toekomst aan de uitslag te verbinden. Volgens hoofdeconoom Paul Diggle van Aberdeen Asset Management wijzen de opiniepeilingen op een nee-stem en daarmee een verlies voor Renzi, wat druk zette op de aandelenmarkten en in het bijzonder de financials.

Bedrijfsnieuws

Beleggers moesten het doen zonder noemenswaardig bedrijfsnieuws. Dinsdag opent juweliersketen Tiffany & Co de boeken over het afgelopen kwartaal. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.