(ABM FN-Dow Jones) Wall Street ligt maandag op koers voor een overwegend lager slot. Een half uur voor de slotbel daalde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent naar 2.255,76 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 19.790,44 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent lager op 5.407,95 punten.

Nadat afgelopen vrijdag de Amerikaanse beurzen nog op nieuwe recordniveaus sloten, nemen beleggers op de eerste dag van de week een afwachtende houding aan. Deze week is de aandacht vooral gericht op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. Er wordt verwacht dat de rente omhoog gaat, wat de eerste keer dit jaar zou zijn. 

Olie noteerde maandag stevig in het groen, nadat OPEC en grote olieproducenten die niet tot het oliekartel behoren gedurende het weekend een akkoord bereikten over het verlagen van de productie. Eerder sloten de kartelleden onderling ook al een dergelijke deal. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,9 procent op 52,47 dollar, terwijl een februari-future Brent ook 1,9 procent hoger bewoog op 55,35 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0633. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0565 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0557 op de borden. 

De macro-economische agenda was karig gevuld. De Amerikaanse overheid maakte bekend dat het tekort in november is opgelopen, omdat er meer uitgaven waren voor onder meer gezondheidszorg. In de maand november bedroeg het tekort 137 miljard dollar, bijna het dubbele van het tekort in dezelfde maand een jaar eerder.

Bedrijfsnieuws

Oliebedrijven stegen vanwege de oliedeal. ExxonMobil steeg 1,9 procent, terwijl Chevron 1,0 procent in het groen noteerde. Vliegtuigaandelen werden daarentegen gedrukt door de stijgende olieprijzen. American Airlines daalde 4,0 procent en Delta Air Lines stond 3,4 procent in het rood.

De Amerikaanse miljardair Sumner Redstone en zijn dochter Shari Redstone hebben hun pogingen om Viacom te laten fuseren met CBS opgegeven. De familie Redstone, die stemrechten van bijna 80 procent beheert in beide mediabedrijven, zei maandag in een verklaring dat “we hebben geconcludeerd dat dit niet het juiste moment is om de bedrijven samen te voegen”. Viacom daalde 9,2 procent en CBS daalde 0,6 procent.

Lockheed Martin verloor 2,4 procent, nadat de aanstaande president van Amerika Donald Trump via Twitter kritiek uitte op de kosten van de F-35.

Boeing sloot een deal om 80 commerciële vliegtuigen aan Iran te verkopen. Dit markeert de eerste grote overeenkomst tussen een Amerikaans bedrijf en de islamitische republiek. De waarde van het contract wordt ingeschat op 16,6 miljard dollar. De deal was in juni reeds aangekondigd en werd zondag definitief verklaard. Het aandeel Boeing verloor 0,5 procent.

Newell Brands zei een overeenkomst te hebben gesloten om Sistema Plastics, uit Nieuw-Zeeland, over te nemen voor 470 miljoen dollar. Newell steeg 1,8 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.