(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerste vrijdag af op een licht lager slot. De S&P 500 noteerde een half uur voor de slotbel 0,2 procent lager en de Dow Jones index verloor 0,1 procent. De Nasdaq stond fractioneel onder de slotstand van donderdag. 

Op weekbasis stevenden de indexen wel af op een winst van meer dan één procent. Dankzij de ‘Trump’- rally wist de Dow Jones deze week eindelijk door de grens van 20.000 punten te breken.

In zijn eerste week als Amerikaans president werd meer duidelijk over de economische koers die Trump wil gaan varen. Die is gericht op investeringen en dat ervaart het bedrijfsleven als positief. Dat hij daar op handelsgebied protectionistische opvattingen tegenover zet, woog tot nu toe minder zwaar. 

Donderdag kondigde Trump echter aan dat het mogelijk een importtarief van 20 procent oplegt aan landen waarmee het een handelstekort heeft, zoals Mexico. Daarop kwam de Mexicaanse peso onder druk te staan, hoewel de munt ten opzichte van de dollar vrijdagavond weer was hersteld tot 0,0478 dollar.

“Mexico wordt er nu uitgepikt maar als we over een langere periode kijken, dan zou protectionisme het sterkst tegen Azië zijn”, volgens marktstrategen van Nomura. Volgens de analisten zouden de ‘America First’ opvattingen van Trump op termijn veel zwaarder wegen op opkomende economieën die op export georiënteerd zijn en dit kan leiden tot een kapitaalvlucht uit die landen. 

Er was vrijdag ook aandacht voor Amerikaanse groeicijfers over het vierde kwartaal. Die lieten een vertraging zien tot 1,9 procent, tegen 3,5 procent op jaarbasis in het derde kwartaal. De groeivertraging was verwacht, maar de markt rekende gemiddeld op een groei van 2,2 procent.

Tevens bleken de orders voor duurzame goederen te zijn gedaald, maar wel minder hard dan voorzien. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, koelkasten en auto’s namen in december af met 0,4 procent. Er werd een daling met 2,3 procent voorzien.

Volgens Naeem Aslam van ThinkMarkets waren met name de groeicijfers een tegenvaller voor Trump. “Het groeicijfer bevestigt dat de economie het helemaal niet zo goed doet en de kernorders voor duurzame goederen hebben dat nog maar eens bevestigd”, zei Aslam.

Olie werd vrijdag goedkoper, nadat de prijs een dag eerder nog flink steeg. De maart-future op een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 0,61 dollar, of 1,1 procent, lager op 53,17 dollar. Op weekbasis daalde de olieprijs ongeveer 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde een half voor het slot op 1,0697. Bij het sluiten van de Europese beurzen verhandelde het muntpaar op 1,0688 en vrijdagochtend op 1,0675.

Bedrijfsnieuws

Colgate-Palmolive had in de laatste drie maanden van 2016 te lijden onder volumedaling en negatieve wisselkoerseffecten. Voor 2017 voorziet topman Cook opnieuw een jaar met onzekere marktomstandigheden en grote volatiliteit in valutaverhoudingen. Desondanks rekent de CEO op een lage enkelcijferige omzetgroei en een solide autonome groei, dankzij innovaties en sterke marketing- en advertentieprogramma’s. Het aandeel verloor ruim 5 procent.

Chevron maakte bekend in het vierde kwartaal een stevige groei te hebben doorgemaakt. Zowel de omzet als winst namen behoorlijk toe. Over heel 2016 was nog wel sprake van lagere resultaten. Het aandeel verloor 2,5 procent.

American Airlines Group zag in de laatste drie maanden van 2016 de winst kelderen als gevolg van het wegvallen van eenmalige posten, maar rapporteerde wel een hogere omzet. Desalniettemin verloor het aandeel 5,6 procent.

Microsoft realiseerde in het afgelopen kwartaal hogere resultaten, geholpen door sterke resultaten bij zijn cloud-diensten. Dit maakte het softwarebedrijf donderdag bekend na het slot van Wall Street. Vrijdag steeg het aandeel ruim 2 procent.

Chipfabrikant Intel boekte een omzet in het vierde kwartaal die aan de bovenkant van de outlook uitkwam. Voor het eerste kwartaal van dit jaar mikt Intel op een omzet van 14,8 miljard dollar met een marge van ongeveer 62 procent. Dit jaar verwacht Intel 12 miljard dollar aan investeringen te doen. Het aandeel won ruim 1,0 procent.

Starbucks rapporteerde donderdagavond een hogere omzet en winst over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, maar de resultaten konden niet voldoen aan de verwachtingen van analisten, waarop het aandeel vrijdag ruim 4 procent verloor.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.