(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een verlies.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent naar 2.291,94 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.042,66 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 5.659,80 punten.

“De handel markeert een pauze na de rally, aangezien er geen groot nieuws is dat de markt kan sturen”, aldus portfoliomanager Diane Jaffee van TCW. Afgelopen week sloot de Dow Jones index na een meevallend banenrapport weer boven de psychologische grens van 20.000 punten.

Amerikaanse beleggers begonnen de eerste dag van de nieuwe handelsweek met een lege beursagenda. In Duitsland bleek dat de fabrieksorders in december met 5,2 procent stegen ten opzichte van de voorgaande maand. Geraadpleegde economen gingen uit van een stijging op maandbasis met 0,8 procent.

Uit China kwamen verder cijfers over de bedrijvigheid in de dienstensector vrij. De inkoopmanagersindex daalde van 53,4 in december naar 53,1 in januari. Nieuwe orders vielen in groei terug naar een gematigder tempo, nadat in december de groei op het hoogste punt uitkwam in bijna twee en een half jaar.

Olie noteerde maandag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent op 53,11 dollar, terwijl een april-future Brent 1,7 procent goedkoper werd op 55,84 dollar. 

Uit cijfers van de oliedienstverlener Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal Amerikaanse actieve boorplatformen voor de derde week op rij steeg. De hogere productie in de Verenigde Staten kan er mogelijk in resulteren dat de pogingen van andere grote olieproducenten om de wereldwijde voorraden af te bouwen, mislukken. 

De euro/dollar noteerde op 1,0749. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0727 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0709 op de borden. 

Beleggers moeten het dinsdag opnieuw stellen met een matig gevulde beursagenda. De belangrijkste agendapunten betreffen de handelsbalans en het consumentenkrediet. Verder komt de centrale bank van Australië met het rentebesluit en volgen uit Duitsland cijfers over de industriële productie. 

De bedrijfskalender bevat op dinsdag voorbeurs de resultaten van onder meer autobouwer General Motors en krediebeoordelaar S&P Global. Nabeurs openen farmaceut Gilead Sciences en entertainmentbedrijf Walt Disney de boeken. 

Bedrijfsnieuws

Tyson Foods kelderde 3,4 procent, nadat de onderneming een dagvaarding kreeg van de Amerikaanse autoriteiten vanwege mogelijke jarenlange prijsafspraken met concurrenten. Tyson Foods kwam verder met de kwartaalcijfers. De onderneming boekte in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een vrijwel vlakke omzet, wat desondanks resulteerde in een 27 procent hogere operationele winst van 982 miljoen dollar en een nettowinst van 594 miljoen dollar, versus 461 miljoen dollar een jaar eerder. De winst per aandeel over het volledige boekjaar zal nu naar verwachting uitkomen tussen de 4,90 en 5,05 dollar per aandeel, waar drie maanden geleden nog werd uitgegaan van een bandbreedte van 4,70 tot 4,85 dollar.

Sysco daalde 2,9 procent na het openen van de boeken over het afgelopen tweede kwartaal. De omzet steeg op jaarbasis met bijna 11 procent tot 13,5 miljard dollar, wat resulteerde in een 1,0 procent hogere nettowinst van 275 miljoen dollar. 

Hasbro verkocht in het vierde kwartaal vooral meer meisjesspeelgoed, zoals van Disney. De omzet dikte met 11 procent aan tot 1,6 miljard dollar, waar analisten rekenden op 1,5 miljard. De winst steeg van 176 miljoen naar 192 miljoen dollar of 1,52 dollar per aandeel, wat beter was dan de 1,27 dollar die de markt verwachtte. Het aandeel Hasbro steeg liefst 14,0 procent.

Newell Brands boekte in het vierde kwartaal een lagere omzet en verlaagde de bandbreedte voor de omzet-outlook voor 2017. De omzet groeit dit jaar naar verwachting met 2,5 tot 4 procent, waar de retailer, bekend van merken als Sharpie markers, Parker pennen en Dymo labelmakers, eerder uitging van een omzetgroei van 3 tot 4 procent. De geraamde winst per aandeel werd iets verhoogd, naar 2,95 tot 3,15 dollar, waar het concern eerder een winst van 2,85 tot 3,05 per aandeel voorzag. Het aandeel Newell Brands daalde 5,5 procent. 

Loews schreef in het vierde kwartaal weer zwarte cijfers, nadat een jaar eerder nog verlies werd behaald. De omzet bleef vrijwel stabiel op 3,3 miljard dollar. Het aandeel noteerde 0,2 procent lager.

Tiffany & Co verloor 2,3 procent, nadat de juweliersketen afgelopen weekend het plotselinge vertrek van CEO Frederic Cumenal aankondigde. Tiffany handhaafde de outlook voor het boekjaar 2016.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.