(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag af op een lager slot. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent tot 2.389,66 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 20.890,83 punten en de Nasdaq noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 0,1 procent hoger op 6.119,08 punten.

De belangrijkste indexen blijven in de buurt van hun recordniveau’s, terwijl de CBOE Volatility index rond zijn laagste niveau van de afgelopen decennia noteerde. “Niemand weet echt wat het betekent om zo’n lage VIX te hebben in een periode van hoge onzekerheid, stijgende rentetarieven, hoge waarderingen en niet bijzonder sterke bedrijfswinsten”, aldus marktanalist Jonathan Angrist van Cognios Capital. “Het is erg ongewoon”, voegde hij toe.

Het dominante verhaal van de afgelopen dagen was het ontslag van FBI directeur Comey. Hoewel het incident slechts weinig effect heeft op de aandelenkoersen en bedrijfswinsten, kan de langdurige politieke onzekerheid een katalysator zijn voor angst onder investeerders en dalingen op de aandelenmarkten.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in april met 0,2 procent zijn gestegen ten opzichte van maart. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,2 procent.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen zijn met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis stegen de verkopen met 4,5 procent.

De cijfers over de detailhandel en de ontwikkeling van de inflatie zijn van belang voor de Federal Reserve en hun rentebeleid. De markt schat de kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente volgende maand verhoogt momenteel in rond de 80 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in mei gestegen. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 97,0 eind april naar 97,7 halverwege deze maand.  

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,01 dollar hoger, of 0,04 procent, op 47,84 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0926. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0903 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0864 op de borden.

Maandag staan er in de Verenigde Staten een tweetal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de Empire State index van mei, gevolgd door de NAHB huizenindex, tevens over mei.

Bedrijfsnieuws

J.C. Penney rapporteerde vrijdag voorbeurs een hoger nettoverlies, hoewel de retailer wel een aangepaste winst wist te realiseren. De omzet was echter onder verwachting en de vergelijkbare winkelomzet nam net als bij sectorgenoten op jaarbasis af. Het aandeel daalde 14,3 procent.

Nordstrom sloot 10,5 procent lager. De retailer kwam donderdag na het slot met kwartaalcijfers die een gemengd beeld lieten zien. De winst per aandeel was boven verwachting, maar de omzet bleef achter. Daarnaast daalde de vergelijkbare winkelomzet, hetgeen een belangrijke graadmeter is voor de markt. De eerder afgegeven outlook voor heel het boekjaar, die door de markt als redelijk terughoudend werd gezien, werd herhaald.

AstraZeneca steeg 9,3 procent, nadat de farmaceut positieve resultaten publiceerde in een onderzoek naar Imfinzi, een medicijn voor de behandeling van kanker.

Sectorgenoot Eli Lilly kwam vrijdag voorbeurs met positieve resultaten in een studie met migrainemedicijn Galcanezumab. Het aandeel daalde echter 0,3 procent.

Tidewater daalde 0,8 procent. De dienstverlener aan de oliesector maakte bekend zijn faillissement aan te zullen vragen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.