(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg een half uur voor de slotbel lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 1,4 procent tot 2.366,58 punten, de Dow Jones index verloor 1,4 procent op 20.680,29 punten en de Nasdaq noteerde 2,1 procent lager op 6.042,26 punten.

De markten waren ook woensdag in de ban van de groeiende politieke problemen rondom de Amerikaanse president, die de aandacht steeds meer wegnemen van de beleidsplannen die tot nu toe de voornaamste aanleiding waren voor de rally op de aandelenmarkten.

De recente stijging op de aandelenmarkten en de aanhoudende politieke onzekerheid rondom Donald Trump zijn volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets redenen voor beleggers om nu hun winsten te pakken. “Beleggers hebben grote verwachtingen bij de visie van Trump voor Amerika, maar het meest recente schandaal leidt op zijn minst tot uitstel van de uitvoer van deze plannen of leidt er in het slechtste geval zelfs toe dat de plannen helemaal niet meer worden gerealiseerd”, aldus Hewson. “De aandelenmarkten zijn wereldwijd gestaag omhoog gekropen, zonder dat concrete economische data deze stijging konden onderbouwen. Vanwege de speculatie dat het wel eens snel over zou kunnen zijn voor ‘The Donald’ pakken beleggers hun winsten en stappen uit de markt”, voegde hij toe.

Het nieuwste schandaal zou zijn dat Trump voormalig FBI-directeur James Comey, die hij vorige week ontsloeg, zou hebben gevraagd een lopend onderzoek naar voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn stop te zetten. Dit zou opgevat kunnen worden als een belemmering van de rechtsgang, volgens kenners, en kan in potentie de aanzet zijn tot een afzettingsprocedure.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal hypotheekaanvragen vorige week is gedaald met 4,1 procent. De marktindex daalde van 415,7 maar 398,8.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten zijn gedaald. In de week eindigend op 12 mei daalden de olievoorraden met circa 1,8 miljoen vaten tot 520,8 miljoen vaten.

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,41 dollar, of 0,8 procent, hoger op 49,07 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1146. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1117 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1083 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan donderdag een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de Philly Fed index van mei en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de leidende indicatoren van april.

Bedrijfsnieuws

Target steeg 1,4 procent, nadat het concern over het afgelopen kwartaal een beter dan verwachte aangepaste nettowinst rapporteerde.

Cisco Systems publiceert nabeurs kwartaalcijfers. Deze week was het aandeel in trek vanwege de cyberaanval WannaCry. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Het aandeel Colgate-Palmolive won 5,2 procent, vanwege de berichten dat het zichzelf in de etalage zet.

Red Robin Gourmet Burgers won 22,2 procent, nadat de restaurantketen dinsdag laat een beter dan verwachte winst en omzet rapporteerde over het eerste kwartaal.

Advanced Micro Devices verloor 11,6 procent, nadat het concern dinsdag laat zijn nieuwe groeiplannen presenteerde. De chipmaker rekent erop dat de omzet in de komende jaren met een dubbelcijferig percentage groeit en streeft naar een brutomarge van 40 tot 44 procent en een aangepaste winst per aandeel van 0,75 dollar op de langere termijn.

Johnson & Johnson maakte tijdens een analistenbijeenkomst bekend dat het van plan is om tussen 2017 en 2020 goedkeuring te vragen voor een tiental potentiële blockbuster medicijnen. Het aandeel verloor 0,5 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.