(ABM FN-Dow Jones) Wall Street lag dinsdag op koers voor een lager slot. Een half uur voor de slotbel daalden de S&P 500 en de Dow Jones index circa een half procent. De Nasdaq leverde bijna een procent in.

De Amerikaanse beurzen begonnen de dag in het groen. Dat was vooral uit opluchting omdat inflatiecijfers uit de Verenigde Staten over de maand februari beter waren dan verwacht. De consumentenprijzen stegen wel, maar minder sterk dan was voorzien. Hierop nam de rentevrees verder af, nadat vorige week uit het Amerikaanse banenrapport al bleek dat de loongroei in de VS vorige maand is vertraagd. Sterke inflatie- en looncijfers over de maand januari zorgden eerder nog voor paniek op de beurzen, vanwege de vrees dat de Federal Reserve de rente hierdoor mogelijk niet drie maar vier keer zou verhogen dit jaar.

“De inflatiedata waren conform verwachting. Dit in combinatie met het feit dat er nog wat speling is op de Amerikaanse arbeidsmarkt, geeft momenteel weinig reden tot bezorgdheid over de inflatie”, volgens marktstrateeg Karyn Cavanaugh van Voya Financial.

De dollar kwam onder druk te staan na het verschijnen van de Amerikaanse inflatiecijfers. Verder leverde de greenback ook in op de chaos in het Witte Huis. President Donald Trump maakte dinsdag via Twitter bekend zijn minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson te hebben ontslagen. Hij wordt vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Het vertrek van Tillerson volgt op dat van economisch adviseur Gary Cohn vorige week. Het ontslag van de voormalig topman van Exxon Mobil was echter geen reden voor een grote schokgolf op de aandelenmarkten.

“Beleggers zijn inmiddels wel gewend aan de stoelendans in het Witte Huis”, concludeerde Cavanaugh.

Richting het slot in New York verhandelde de euro op 1,2393 dollar, van 1,2330 dinsdagochtend.

Olie stond onder druk door het vertrek van Tillerson, die bekend staat als voorstander van het behouden van de atoomdeal met Iran. Trump zou het akkoord juist op willen zeggen en ook Tillersons opvolger Pompeo liet zich in het verleden negatief uit over de deal. Het risico op toenemende geopolitieke spanningen tussen Amerika en Iran zou de olieprijs op den duur overigens wel steun kunnen geven volgens analisten. Op korte termijn draait het echter om de Amerikaanse schalie productie. Daarom richt de markt zich nu op de olievoorradenrapporten van het API en de EIA, die respectievelijk dinsdagavond laat en woensdagmiddag verschijnen.

Bedrijfsnieuws

In de Dow Jones index stonden zwaargewichten als Microsoft en General Electric onder druk, met verliezen van achtereenvolgens 2,5 en 4,2 procent.

Het aandeel Qualcomm verloor ruim 5 procent. President Trump blokkeerde maandag het vijandige overnamebod van Broadcom ter waarde van 117 miljard dollar. Trump hield de deal tegen op grond van nationale veiligheidsredenen. Het aandeel van Broadcom hield het bij een bescheiden verlies van een half procent.

Dick Sporting Goods maakte resultaten bekend. De winst overtrof de verwachtingen, maar de omzet viel tegen en de outlook ook. Het aandeel daalde aanvankelijk bijna 2 procent, maar wist gedurende de dag te herstellen met een winst van juist 2 procent.

Schoenenproducent DSW kwam met positieve kwartaalcijfers en won bijna 11 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.