Wall Street lijkt vrijdag in navolging van de Europese beurzen lager te gaan eindigen, nadat duidelijk werd dat de Britten in meerderheid hebben gekozen voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Een half uur voor de slotbel noteerde de Dow Jones index 3,4 procent lager op 17.391,87 punten, daalde de S&P 500 3,6 procent op 2.036,58 punten en verloor de Nasdaq 4,2 procent op 4.705,45 punten.

Daarmee volgde Wall Street de Europese beurzen, die vrijdag fors inleverden toen bleek dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor opzegging van het lidmaatschap van de EU heeft gestemd. Met een opkomst van 72,2 procent van het Britse electoraat stemden 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU. 

De uitkomst zorgde voor onrust bij beleggers. De CBOE Volatility Index (VIX) steeg vrijdag maar liefst 42 procent tot 24,44. De VIX wordt gebruikt in financiële markten als maatstaf van angst of volatiliteit. In een rustige markt beweegt een volatiliteitsindex tussen de 12 en de 20.

Donald Trump verwelkomde de uitslag van het Britse EU-referendum. De Amerikaanse waarschijnlijke republikeinse presidentskandidaat gaf aan dat de Brexit voor Amerikanen eenzelfde mogelijkheid biedt om bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november afscheid te nemen van de regerende elite. President Barack Obama liet weten dat de relatie tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk niet zal veranderen als gevolg van het referendum.  

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in mei zijn gedaald met 2,2 procent, versus een stijging van 3,3 procent een maand eerder. Economen rekenden voor mei op een daling van 0,4 procent.

Later in de middag bleek het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie gedaald van 94,7 in mei naar 93,5 in juni. Halverwege de maand bleek uit voorlopige cijfers voor juni nog een vertrouwensniveau van 94,3.

Olie werd goedkoper. De augustusfuture voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de Nymex 2,47 dollar, of 4,9 procent, lager op 47,64 dollar. Analist Robbie Fraser van Schneider Electric denkt dat de uitslag van het referendum op twee manieren slecht kan zijn voor de olieprijzen. Zo kunnen de zwakkere macro-economische verwachtingen een druk zetten op de vraag naar olie en zorgt een sterke dollar ten opzichte van het Britse pond en de euro eveneens voor tegenwind, aldus de marktvorser. 

Het Britse pond noteerde vrijdag rond het sluiten van de Europese beurzen ten opzichte van de dollar 8,8 procent lager op 1.3567. De euro noteerde ten opzichte van de greenback 7,0 procent lager op 0,8189.

De onrust op de financiële markten leidde wel tot een forse stijging van de goudprijs. De augustusfuture voor een troy ounce (31,1 gram) goud sloot vrijdag 59,30 dollar, of 4,7 procent, hoger op 1.322,40 dollar. Goud wordt als veilige belegging gezien ten tijde van onrust op de beurzen. 

Bedrijfsnieuws

Evenals in Europa stonden ook de financials in Amerika stevig onder druk. Goldman Sachs noteerde een half uur voor het slot op Wall Street ruim zeven procent lager, JP Morgan Chase verloor eveneens ruim zeven procent en American Express gaf 4,9 procent prijs.

Verder lijkt de Duitse farmaceut SE & Co van plan om de tak medische apparatuur over te nemen van sectorgenoot Pfizer voor een bedrag van mogelijk 1,5 miljard dollar. Dit stelden bronnen vrijdag tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Het aandeel Pfizer daalde evenwel met 1,9 procent. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.