De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een lager slot tegemoet, waarbij de aandacht van beleggers stilaan gevestigd zal worden op het naderende rentebesluit van de Federal Reserve.

De S&P 500 index noteerde 1,0 procent lager op 2.094,19 punten. De Dow Jones index verloor 0,7 procent op 17.852,30 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent op 4.892,33 punten.

Beleggers kregen voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan over het Amerikaanse consumentenvertrouwen te verwerken, dat in juni daalde. De vertrouwensindex daalde van 94,7 in mei naar 94,3 halverwege deze maand. 

Het tekort van de Amerikaanse overheid kwam in mei lager uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. Afgelopen maand spendeerde de Amerikaanse overheid 277,1 miljard dollar en ontving het 224,6 miljard dollar, wat resulteerde in een tekort van 52,5 miljard dollar. In dezelfde maand een jaar eerder was er nog sprake van een tekort van 84,1 miljard dollar en in april had Amerika nog een overschot van 106,5 miljard dollar.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,1260. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1281 en donderdag stond er een stand van 1,1315 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

De prijs voor een vat ruwe olie daalde tot onder de psychologische grens van 50,00 dollar. Een juli-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 3,1 procent in het rood op 48,99 dollar en een augustus-future Brent werd 2,9 procent minder waard op 50,47 dollar.

De focus op Wall Street verschuift langzaam richting de start van de tweedaagse bijeenkomst dinsdag van de Federal Open Market Committee (FOMC), wat woensdag zal resulteren in het rentebesluit van de Federal Reserve. 

De kans op een renteverhoging is afgenomen na het teleurstellende Amerikaanse banenrapport van vorige week vrijdag en het milde commentaar van Fed-voorzitter Janet Yellen maandag. Desondanks houdt de markt rekening met een mogelijke verkrapping van het monetair beleid later in de zomer.

Bedrijfsnieuws

Liberty Global voert gesprekken over een mogelijke overname van de Poolse kabelaar Multimedia. Dit meldde persbureau Reuters op basis van drie bronnen bekend met de situatie. Liberty Global, de eigenaar van onder meer het Nederlandse Ziggo, is actief in meer dan dertig landen en opereert in Polen met de merknaam UPC. Een combinatie met Multimedia zou circa de helft van de Poolse kabelmarkt dekken.

De Braziliaanse mijnbouwer Vale, die tevens in Amerika genoteerd staat, noteerde 4,4 procent lager, nadat de federale politie in Brazilië het bedrijf en BHP Billiton schuldig stelde voor de dambreuk vorig jaar november, waarbij tenminste 19 personen omkwamen. BHP Billiton verloor in Londen 5,7 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.