De Amerikaanse futures wezen dinsdagmiddag op een lagere opening voor Wall Street. Een half uur voor de openingsgong noteerden de futures voor de Dow Jones, die voor de S&P 500 en die voor de Nasdaq ongeveer 0,2 procent lager.

Maandag sloten de drie hoofdgraadmeters nog op recordniveaus, geholpen door een stijging van de olieprijzen waar de grondstoffenfondsen van profiteerden.

In de daarop volgende Aziatische handelssessie ging het positieve momentum verloren. De Nikkei 225 eindigde 1,6 procent in de min, omlaag getrokken door een aantrekkende yen tegenover de dollar. Ook in Europa noteerden de markten dinsdag lager.

De zwakkere dollar is vooral gunstig voor de grondstoffensector, volgens markteconoom Stephen Guilfoyle van Stuart Frankel & Co. 

“Anders zou je wellicht wat winstnemingen zien of zelfs wat technische weerstand voor de olieprijzen”, aldus de marktvorser. 

Olie werd inderdaad duurder. De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 46,03 dollar en de oktoberfuture voor Brent olie steeg 0,5 procent tot 48,61 dollar.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht vanmiddag uit naar Amerikaanse inflatiecijfers. De consumentenprijzen in de Verenigde Staten bleven in juli stabiel ten opzichte van een maand eerder, hetgeen ook was verwacht. De kerninflatie kwam uit op 0,1 procent. Dat was onder de verwachting, die op 0,2 procent lag.

Verder werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten in juli met 2,1 procent is gestegen, waar een daling van 0,8 procent was verwacht. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde met 0,1 procent. 

Later vanmiddag verschijnen nog industriële productiecijfers.

Voor elke euro kregen beleggers rond de klok van drie uur 1,1280 dollar.

Stijgers en dalers

Home Depot was één van de bedrijven die met cijfers kwamen. De Amerikaanse doe-het-zelf keten boekte hogere resultaten en verhoogde tegelijkertijd de winstverwachting voor heel 2016. Het aandeel steeg na de cijfers een half procent.

Dick’s Sporting Goods won na de publicatie van tweede kwartaalcijfers ruim 8 procent. De retailketen deed het boven verwachting met een hogere winst en omzet en stelde de outlook voor heel het boekjaar opwaarts bij. 

Apple stond ook in de aandacht, nadat bekend werd dat de vermaarde belegger Warren Buffett via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway zijn belang in Apple heeft verhoogd. Inmiddels houdt Berkshire voor grofweg 1,5 miljard dollar aan aandelen Apple, nadat het fonds ruim 5,4 miljoen aandelen bij kocht. Het aandeel Apple noteerde rond de klok van drie uur in de elektronische handel in Amerika een half procent in de plus.

Slotstanden Wall Street

De S&P-500 index sloot maandag 0,3 procent hoger op 2.190 punten. Dit was een record. Het vorige record was 2.184 punten voor de brede aandelenindex. De Dow Jones Industrial Average won 0,3 procent tot 18.636 punten, ruim boven het oude record van 18.576 punten. De Nasdaq Composite steeg 0,6 procent tot 5.262 punten en schreef daarmee het oude record van krap 5.233 punten uit de boeken.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.