(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een overwegend hoger slot. De toonaangevende S&P 500 index noteerde ruim een half uur voor de slotbel tot 0,1 procent in het groen op 2.724,77 punten. De Dow Jones index koerste 0,3 procent hoger op 24,808,36 punten, maar techbeurs Nasdaq gaf juist 0,1 procent prijs op 7.396,47 punten.

“De Nasdaq heeft van de grote Amerikaanse indices [afgelopen tijd] het best gepresteerd, dus een kleine stap terug was te verwachten”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. “De Dow Jones en S&P 500 bereikten de hoogste standen in weken en beide indices stappen langzaam uit de schaduw van de verkoopgolf in het eerste kwartaal van dit jaar”, aldus de analist.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de import en exportprijzen in april op maandbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,3 procent en 0,6 procent. Daarmee was de stijging van de importprijzen, die invloed hebben op de inflatie-ontwikkeling, minder dan voorzien.

De aandacht ging echter vooral uit naar voorlopige vertrouwensdata van de Universiteit van Michigan. De index voor het consumentenvertrouwen kwam in mei uit op 98,8 en bleek daarmee grofweg onveranderd ten opzichte van een maand eerder. Volgens Madden werd er door economen gerekend op een niveau van 98,5. “De positieve cijfers passen bij het opbeurende sentiment in de Verenigde Staten. De data waren recent nog niet overweldigend en beleggers houden zich vast aan ieder positief verhaal dat voorbij komt”, zo concludeerde de marktanalist van CMC Markets.

De euro/dollar noteerde op 1,1946. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1907 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1915 op de borden. Volgens Madden herstelde de euro licht, vanwege winstnemingen op de recent sterk gestegen dollar.

Een junifuture voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot vrijdag 0,9 procent, ofwel 0,66 dollar, lager op 70,70 dollar. De olieprijzen kwamen daarmee af van de hoogste standen in 3,5 jaar. Evenwel dikten de prijzen op weekbasis aan, nu beleggers zich afvragen wat de impact zal zijn van het Amerikaanse besluit om uit het nucleaire akkoord met Iran te stappen.

Bedrijfsnieuws

The Trade Desk kon vrijdag rekenen op de aandacht van beleggers. Het platform voor het beheer van digitale advertentiecampagnes rapporteerde donderdag beter dan verwachte resultaten. Het concern meldde dat de streaming van tv-reclame het eerste kwartaal op jaarbasis met bijna 2.000 procent is gestegen. Het aandeel noteerde maar liefst 39,8 procent hoger.

Thomson Reuters dook in het eerste kwartaal in de rode cijfers, ondanks een hogere omzet. Hoewel de aangepaste winst licht hoger uitkwam dan verwacht, viel de omzet tegen. Het aandeel noteerde 3,1 procent lager. Wel kunnen aandeelhouders zich verheugen op een nieuw aandeleninkoopprogramma.

Nvidia verloor 2,0 procent, hoewel de chipproducent donderdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Dropbox noteerde 1,9 procent lager. De online data opslagaanbieder rapporteerde donderdag laat echter beter dan verwachte winst- en omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. De cijfers waren evenwel niet zo sterk als Wall Street had gehoopt.

Apple en Goldman Sachs konden eveneens rekenen op de aandacht van beleggers, nadat The Wall Street Journal meldde dat de twee bedrijven zich voorbereiden op de lancering van een nieuwe gemeenschappelijke creditcard. Apple noteerde 0,7 procent lager. Goldman Sachs daalde 0,2 procent.

Symantec maakte een koersval van maar liefst 31,9 procent. De onderneming achter antivirussoftware Norton startte met een intern onderzoek na klachten van een voormalige werknemer. Symantec lichtte het onderzoek verder niet toe, maar stelde wel dat het niet te maken heeft met veiligheidskwesties.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.