Wall Street koerste maandag richting een verdeeld slot, met bescheiden verliezen voor de Dow Jones index en de S&P 500 en een kleine winst voor techindex Nasdaq. Een half uur voor de slotbel noteerden de indexen rond de 0,3 procent in de min, terwijl de Nasdaq 0,3 procent won.

Beleggers waren op de eerste dag van de nieuwe maand zoekende, en richtten zich naast fusie- en overnamenieuws, op het resterend aantal kwartaalcijfers, waarbij later deze week onder meer Tesla en Pfizer, die vandaag met overnamenieuws kwamen, en Procter & Gamble de boeken openen.

Met ongeveer twee derde aan bedrijven met een notering aan de S&P 500 die hun resultaten hebben gepubliceerd, bleek tot nu toe 71 procent van de winstcijfers en 57 procent van de omzetcijfers boven de marktverwachting, volgens data van FactSet.

Naast het staartje aan kwartaalcijfers dat nog volgt, houdt de markt zich ook nog steeds bezig met de vraag of de Federal Reserve dit jaar de rente nog zal verhogen. Vorige week zei de Amerikaanse centrale bank een renteverhoging in september of later in het jaar niet uit te sluiten, maar tegenvallende groeicijfers lijken de markt er in toenemende mate van te overtuigen dat de Fed de rente op korte termijn ongemoeid laat: uit de Fed Funds Futures van CME bleek maandag dat de kans op een renteverhoging op korte termijn op slechts 12 procent wordt ingeschat. Dat was voor de groeicijfers van vrijdag nog 18 procent.

Olie zakte maandag voor het eerst sinds april onder de 40 dollar per vat, onder druk van het aanhoudend torenhoge wereldwijde overaanbod. De septemberfuture voor een vat ruwe olie daalde aan de Nymex 3,7 procent, of 1,54 dollar en sloot op 40,06 dollar. 

Marktanalist Matt Smith van ClipperData, die eerder voorspelde dat de olieprijzen zouden dalen tot rond de 40 dollar per vat, zei maandag tegen zakenzender CNBC dat de prijzen waarschijnlijk verder zullen dalen. “We hebben niet alleen een overaanbod in de Verenigde Staten, maar ook nog eens recordvoorraden”, aldus de marktvorser.

Marktstrateeg David Kelly van JPMorgan Asset Management voegde toe: “de wereldeconomie doet het niet fantastische en de oliemarkt vertelt ons niets dat we niet al wisten.”

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Amerikaanse bouwuitgaven in juni onverwacht zijn gedaald, met 0,6 procent ten opzichte van de maand ervoor. Inkoopmanagersindexen van respectievelijk Markit en ISM lieten een gemengd beeld van de Amerikaanse industrie. De index zoals Markit die weergeeft liet een verdere groei zien van de bedrijvigheid in juli, terwijl de inkoopmanagersindex van ISM een minder sterke groei liet zien in dezelfde maand. 

Voor elke euro kregen beleggers een half uur voor de slotbel in New York 1,1164 dollar.

Stijgers en dalers

Tesla en SolarCity speelden zich maandag in de kijker met de aankondiging van een fusie. De intentie om SolarCity tot een dochteronderneming van Tesla te maken werd in juni reeds aangekondigd door miljardair en eigenaar van de twee concerns, Elon Musk. Het bod van Tesla waardeert SolarCity op circa 2,5 miljard dollar. Musk zei maandag in een toelichting dat de deal nog niet rond is. “We moeten nog goedkeuring van de SEC krijgen en groen licht van de onafhankelijke aandeelhouders van de twee bedrijven.” De fusie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond. Tesla noteerde een half uur voor de slotbel in Amerika 2 procent in de min, terwijl het aandeel SolarCity bijna 8 procent verloor.

Biotechbedrijf Ionis Pharmaceuticals was één van de positieve blikvangers van de dag, met een koerswinst van bijna 29 procent richting het slot van Wall Street, na de bekendmaking van positieve resultaten met een potentiële behandeling tegen spieratrofie bij kinderen. Samenwerkingspartner Biogen heeft vanwege de positieve studieresultaten besloten het middel verder te ontwikkelen en commercialiseren, waardoor Ionis een licentiebetaling van 75 miljoen dollar ontvangt. Het aandeel Biogen noteerde kort voor de slotbel in New York ruim 4 procent hoger. De koersvallen van Tesla en SolarCity aan de Nasdaq werden daarmee ruimschoots gecompenseerd.

Verizon was maandag ook op overnamepad en maakte bekend Fleetmatics Group over te nemen voor ongeveer 2,4 miljard dollar. Fleetmatics wordt onderdeel van Verizon Telematics, dat in meer dan 40 landen actief is. Toezichthouders moeten nog wel akkoord gaan. Het aandeel van de wagenparkbeheerder noteerde kort voor het slot bijna 39 procent hoger, terwijl het aandeel Verizon 1,6 procent daalde.

Loews Corp opende maandag de boeken over het tweede kwartaal, waarin verlies werd geleden als gevolg van een grote afschrijving op een dochterbedrijf. Het nettoverlies kwam in het tweede kwartaal uit op 65 miljoen dollar, waar in dezelfde periode een jaar eerder nog een nettowinst van 170 miljoen dollar overbleef. Het aandeel stond een half uur voor het slot 2,2 procent lager.

Pfizer maakte maandag bekend dat het Bamboo Therapeutics overneemt voor 150 miljoen dollar. Het Amerikaanse private biotechbedrijf richt zich op de ontwikkeling van gentherapieën. Het aandeel Pfizer koerste maandag richting een 1,3 procent hogere slotstand

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.