(ABM FN-Dow Jones) Wall Street beweegt woensdag richting een verdeeld slot. Een half uur voor het sluiten van de aandelenmarkten in New York noteerde de breed samengestelde S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.139,18 punten. De Dow Jones index steeg ook 0,1 procent en techbeurs Nasdaq verloor 0,2 procent.

Veel aandacht ging uit naar de notulen van de septembervergadering van de Federal Reserve. Die verslaglegging benadrukte nog maar eens dat de federal funds rate, die momenteel op 0,25 tot 0,50 procent staat, waarschijnlijk spoedig omhoog gaat. De Fed sprak in de notulen van “een redelijk argument” om de rente te verhogen. De markt schat de kans op een renteverhoging in november momenteel in rond de 11 procent en in december op meer dan 60 procent.

Marktanalist James Hughes van GKFX was voorzichtiger. Hij wees op het risico dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen maar ook zwakkere economische data, en dan met name cijfers over de arbeidsmarkt, “de Fed ertoe kunnen bewegen een verhoging te heroverwegen en uit te stellen tot begin 2017”. De voorzitter van de New York Fed William Dudley zei woensdag dat de Amerikaanse economie op koers ligt op de komende vijf tot tien jaar op een redelijk tempo te groeien.

In het algemeen was het woensdag een rustige handelsdag, volgens handelaar Ray Moor van Raymond James, vanwege de viering van de Joodse feestdag Jom Kipoer. Dat bleek ook op macro-economisch vlak, want er stonden geen grote Amerikaanse publicaties gepland. 

De olieprijs zakte woensdag kortstondig onder de 50 dollar vanwege de groeiende twijfel over hoe bereid grote olieproducenten daadwerkelijk zijn om in de output te snijden. De november-future voor een vat West Texas Intermediate olie handhaafde zich uiteindelijk net boven de 50 dollar op de New York Mercantile Exchange en sloot 0,61 dollar of 1,2 procent lager op 50,18 dollar.

De euro/dollar koers noteerde een half uur voor het slot in New York op 1,1014. Bij het slot in Europa noteerde het muntpaar nog op 1,1032 en aan de start van de Europese handelsdag stond er een koers van 1,1057 op de borden.

Stijgers en dalers

Apple steeg woensdag 0,9 procent. De techreus profiteerde van de problemen bij concurrent Samsung, dat woensdag met een winstwaarschuwing kwam. 

Tesla Motors en SolarCity zullen op 17 november een aandeelhoudersvergadering houden over hun voorgenomen fusie. Dat maakten beide bedrijven woensdag bekend. Voor die tijd zal Tesla al meer informatie geven over de voorgenomen strategische plannen die de maker van elektronische voertuigen heeft. Een half uur voor de slotbel noteerde het aandeel Tesla 0,8 procent hoger, terwijl SolarCity 2,4 procent won. 

Alcoa stond woensdag opnieuw onder druk en verloor richting het slot 3 procent. Dinsdag stelde de aluminiumfabrikant de markt duidelijk teleur met zijn derde kwartaalcijfers, die traditiegetrouw worden gezien als de aftrap van het cijferseizoen in Amerika. Alcoa rapporteerde een licht lagere omzet, terwijl de aangepaste winst onder de verwachting van analisten uitkwam. Bovendien vielen de resultaten bij het onderdeel dat vanaf november onder de naam Alcoa verder gaat tegen. Het aandeel verloor dinsdag meer dan 10 procent.

Later deze week openen de eerste Amerikaanse financials de boeken. Beleggers kijken vooral uit naar de resultaten van Wells Fargo, dat recent onder druk stond vanwege ongeoorloofde verkooppraktijken. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.