(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op verdeeld slot.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 2.128,43 punten, de Dow Jones index noteerde fractioneel lager op 18.155,54 punten en de Nasdaq steeg 0,1 procent op 5.196,07 punten.

Het verlies voor olieprijzen drukte stevig op het sentiment. Een december-future West Texas Intermediate daalde 3,9 procent op 46,79 dollar, terwijl een januari-future Brent 4,2 procent goedkoper werd op 48,56 dollar. 

De pogingen van grote olieproducenten om de voorgenomen plannen voor een productiebeperking uit te werken liepen afgelopen weekend op niets uit. Het oliekartel komt eind november bijeen om te praten over de individuele bijdragen van de leden aan de productiebeperking van maximaal 33,0 miljoen vaten per dag. “OPEC-leden proberen onverminderd de markt ervan te overtuigen dat ze tot een overeenstemming kunnen komen [over een beperking van de olieproductie bij de vergadering eind november in Wenen], maar de markt gelooft er niets van en drukt de olieprijs lager”, aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

Steun vonden beleggers in cijfers over de bestedingen van Amerikanen in september. De persoonlijke uitgaven namen toe met 0,5 procent, waar economen rekenden op 0,4 procent. In augustus was nog sprake van een vlakke trend. 

“Consumentenbestedingen zijn van groot belang voor de economie, dus wanneer de bestedingen goed zijn dan betekent dit dat bedrijven in staat zijn om te groeien”, aldus marktstrateeg Karyn Cavanaugh van Voya Financial.  

De persoonlijke inkomens van Amerikanen namen in september met 0,3 procent toe, na een groei van 0,2 procent in augustus. De stijging in september was kleiner dan verwacht. Economen hadden gerekend op een toename van 0,4 procent. Het reële beschikbare inkomen van Amerikanen nam toe met 0,3 procent, vergeleken met 0,2 procent in de voorafgaande maand.

Verder bleek uit cijfers van het Institute for Supply Management dat de index die de bedrijvigheid meet in de regio rond Chicago, daalde van 54,2 in september naar 50,6 in oktober, het laagste niveau in vijf maanden tijd. Een indexcijfer groter dan 50 wijst op toenemende economische activiteit. 

De euro/dollar noteerde op 1,0976. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0947 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0989 op de borden. 

De macro-economische kalender is deze week goed gevuld. Dinsdag komt de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie vrij, op woensdag gevolgd door het ADP banenrapport en het rentebesluit van de Federal Reserve. Vrijdag wacht het officiële banenrapport over de maand oktober. 

“Het Federal Open Market Committee (FOMC) komt samen vlak voor de Amerikaanse verkiezingen [op dinsdag 8 november]. Daarom verwachten we nog geen beslissing [woensdag] van het FOMC over de Amerikaanse rente. Toch is de bijeenkomst belangrijk, omdat de Federal Reserve waarschijnlijk de kans zal grijpen om haar voornemens preciezer te communiceren, wat beleggers helpt een richting te geven aan hun verwachtingen”, aldus hoofd vastrentende waarden Franck Dixmier van Allianz Global Investors. “De markten prijzen momenteel een 70 procent kans in dat er een renteverhoging komt in december, gevolgd door een tweede rentestap in 2017. Dit is een conservatieve verwachting in onze optiek gezien de Amerikaanse groei- en inflatievooruitzichten.”

Bedrijfsnieuws

General Electric bereikte een overeenkomst met Baker Hughes om de olie- en gasactiviteiten van beide bedrijven te combineren. Met de combinatie ontstaat een bedrijf met meer dan 32 miljard dollar aan omzet, dat de concurrentie kan aangaan met bedrijven zoals Schlumberger. Het aandeel General Electric steeg 0,1 procent en Baker Hughes kelderde 6,3 procent.

CenturyLink kondigde de overname van Level 3 Communications aan voor een bedrag van ongeveer 34 miljard dollar inclusief schulden. Aandeelhouders van Level 3 krijgen voor ieder aandeel 26,50 dollar in contanten en 1,4286 aandeel CenturyLink. Daarmee komt de totale overnameprijs uit op circa 66,50 dollar per aandeel Level 3. 

Loews Corporation boekte in het afgelopen kwartaal meer winst in combinatie met een iets hogere omzet. De nettowinst van het conglomeraat kwam in het derde kwartaal uit op 327 miljoen dollar, waar in dezelfde periode een jaar eerder nog een nettowinst van 182 miljoen dollar restte. Het aandeel Loews steeg 5,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.