(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen bewegen woensdag richting verdeeld slot, waarbij met name de financials op de indexen drukten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,1 procent naar 2.294,13 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 20.048,34 punten en de Nasdaq noteerde pakweg een half uur voor de slotbel 0,1 procent hoger op 5.682,16 punten.

De markt stond reeds voorbeurs onder druk, nadat uit cijfers van het American Petroleum Institute bleek dat de Amerikaanse ruwe olie voorraden vorige week zijn gestegen met 14,2 miljoen vaten, waardoor de energiefondsen onder druk kwamen te staan. Het wekelijks voorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration bevestigde het beeld. Aan het eind van de middag wisten de olieprijzen te herstellen.

Uit de cijfers van de Amerikaanse EIA bleek dat de Amerikaanse ruwe olie voorraden in de week eindigend op 3 februari met 13,8 miljoen vaten zijn gestegen tot een totaal van 508,6 miljoen vaten. De cijfers bevestigden de data van industriegroep American Petroleum Institute een dag eerder.

Analist Hans van Cleef van ABN Amro sprak van behoorlijke verrassingen, aangezien de stijging sterker was dan verwacht. “Maar tegelijkertijd rapporteerde de Amerikaanse EIA een daling van de voorraad gasoline, terwijl ook hier een stijging werd verwacht. Met name dit laatste cijfer deed het sentiment keren en gaf opnieuw steun aan de olieprijs”, aldus de analist.

De maart-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,17 dollar hoger, ofwel 0,3 procent, tot 52,34 dollar.

Daarnaast blijft het in de Verenigde Staten de grote vraag wat het economisch beleid van Donald Trump kan betekenen voor het herstel van de markt na de schokken in reactie op zijn controversiële immigratie- en muur-beleid”, aldus marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. “De heer Trump is zeker niet op al te beste voet met de Federal Reserve, terwijl een paar bestuursleden van de centrale bank van mening zijn dat het tijd is om de rente verder te verhogen. Trump wil een zwakkere dollar en verschilt daarin van mening met de Fed”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het aantal hypotheekaanvragen vorige week is gestegen met 2,3 procent. De index steeg van 384,7 vorige week tot een niveau van 393,6.

De euro/dollar noteerde op 1,0688. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0672 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0678 op de borden.

Donderdag staan op macro-economisch vlak voorbeurs de wekelijkse steunaanvragen in de Verenigde Staten geagendeerd, gevolgd door de groothandelsvoorraden in december.

Bedrijfsnieuws

De financials stonden woensdag onder druk, waarbij JPMorgan Chase 0,9 procent lager noteerde en Goldman Sachs 0,7 procent verloor.

Time Warner steeg 0,4 procent, terwijl het mediaconcern in afwachting is van de goedkeuring van toezichthouders voor goedkeuring voor de overname van AT&T voor 85,3 miljard dollar. Het concern rapporteerde over het vierde kwartaal een aangepaste winst per aandeel van 1,25 dollar. Analisten rekenden op 1,19 dollar per aandeel.

Allergan won 3,5 procent, nadat het concern over het vierde kwartaal een beter dan verwachte aangepaste winst en omzet rapporteerde.

Gilead Sciences verloor 9,7 procent, nadat analisten van Citigroup het advies verlaagden naar neutraal van kopen.

Alaska Air Group steeg 2,1 procent, nadat het concern voorbeurs een dubbelcijferige stijging van de omzet rapporteerde over het voorgaande kwartaal. Het concern meldde tevens het dividend te verhogen.

Whole Foods Market en Lions Gate Entertainment publiceren nabeurs bedrijfsresultaten en noteerden in aanloop naar de publicatie respectievelijk 1,5 procent hoger en 0,5 procent lager.

Dow Chemical en DuPont verloren 0,4 procent, terwijl de twee bedrijven goedkeuring proberen te krijgen van de Europese autoriteiten voor hun geplande fusie.

Priceline Group steeg 0,3 procent, nadat het concern dinsdag laat bekendmaakte Momondo over te willen nemen voor 550 miljoen dollar.

Zillow daalde 6,7 procent, nadat de vastgoedwebsite dinsdag laat meldde een groter verlies te voorzien over het hele boekjaar dan verwacht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.