(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures wijzen woensdag op een vrijwel vlakke opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de S&P 500 index vrijwel onveranderd, net als die op de Dow Jones index. De openingsindicatie voor de Nasdaq lag op een kleine plus.

“Er is wat voorzichtigheid in de markt te bespeuren voorafgaand aan het rentebesluit van de Fed”, zag marktanalist Craig Erlam van Oanda. De Amerikaanse handelssessie zal volledig in het teken staan van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank. Naar verwachting zal de Federal Reserve de rente met 25 basispunten verhogen naar een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent.

“Het rentebesluit zal weinig verrassend zijn want het was al lang en breed bekend dat de rente dit jaar nog een keer omhoog zou gaan. Het besluit zelf zal de dollar dus niet echt in beweging zetten maar de toelichting en nieuwe economische ramingen, plus de dot plot, kunnen voor volatiliteit zorgen”, aldus Erlam. 

Analist David Madden van CMC Markets wijst ook op de toelichting van voorzitter janet Yellen als hoogtepunt, “omdat de samenstelling van de Fed in 2018 heel anders zal zijn en beleggers maar weinig inzicht hebben in welke richting de centrale bank volgend jaar op zal gaan.”

Op macro-economisch vlak kon de markt vanmiddag al aan de slag met Amerikaanse inflatiecijfers. In de maand november stegen de consumentenprijzen met 0,4 procent op maandbasis, hetgeen ook was voorzien. De kerninflatie bleef met 0,1 procent, wat iets lager was dan de verwachting van 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de inflatie in november uit op 2,2 procent en de kerninflatie op 1,7 procent. Met name de ontwikkeling van de kerninflatie is voor de Fed van belang. Die viel in november wat terug ten opzichte van de data in oktober, toen op maandbasis nog sprake was van een kerninflatie van 0,2 procent en op jaarbasis van 1,8 procent.

Later vanmiddag volgen nog de wekelijke olievoorraden. Voorafgaand aan dat rapport van de EIA, noteerde de olieprijs vanmiddag een procent hoger. De OPEC meldde in zijn maandrapport dat vraag en aanbod op de mondiale oliemarkt vanaf eind 2018 in balans zouden moeten zijn.

De euro noteerde rond de klok van drie uur op 1,1759 dollar en daarmee iets hoger ten opzichte van de greenback, die wat schommelt na de onverwachte verkiezingsoverwinning van Democraat Doug Jones tijdens Senaatsverkiezingen in Alabama. Lang leek het erop dat Republikein Roy Moore zou winnen in de als zeer conservatief bekend staande staat. De uitslag doet de meerderheid van de GOP in de Senaat slinken naar 51 tegen 49 voor de Democraten en is een gevoelige nederlaag voor president Donald Trump die Moore openlijk steunde.

De Bitcoin futures deden woensdag een stap terug, tot 17.800 dollar, terwijl de cryptomunt zelf weer onder de grens van 17.000 dollar dook.

Bedrijfsnieuws

Honeywell daalde voorbeurs ruim een procent. De leverancier van elektronische controlesystemen en automatiseringssystemen kwam met een opwaartse bijstelling van de winst en omzet in 2017 en een prognose voor 2018. Die was evenwel wat aan de zwakke kant ten opzichte van de marktverwachting.

Farmaceut Eli Lilly kwam woensdag ook met een outlook voor 2018, waarbij een lichte omzetgroei wordt voorzien en een verdere voortgang van de pijplijn met potentiële medicijnen. De winstoutlook voor 2017, van 1,73 tot 1,83 dollar werd neerwaarts bijgesteld naar een bandbreedte van 1,56 tot 1,66 dollar. Voorbeurs werd nog niet gehandeld in het aandeel.

Qua bedrijfsnieuws was het woensdag verder redelijk rustig. Opvallende koersbewegingen waren er voor Proteostasis Therapeutics en Nordic American Tankers.

Proteostasis Therapeutics, dat eerder deze week nog met positieve resultaten kwam rond onderzoeksstudies naar een medicijn tegen taaislijmziekte, verloor in de voorbeurshandel bijna 8 procent, een fractie van de winst van liefst 161 procent voor het aandeel op dinsdag. Het biofarmaceutische bedrijf zei dinsdagavond laat van plan te zijn 7 miljoen nieuwe aandelen uit te geven.

Ook scheepsbouwer Nordic American Tankers stond in de elektronische handel voorbeurs onder druk na de aankondiging van een aandelenemissie ter waarde van 100 miljoen dollar. Het aandeel daalde ruim 21 procent.

Facebook gaat zijn advertentieomzet direct en lokaal registreren in de landen waar het social media bedrijf actief is met een verkoopkantoor. Tot nu toe wordt de advertentieomzet geregistreerd in het hoofdkantoor in Dublin, wat met name in Europa voor veel ophef zorgde en wordt gezien als belastingontwijking. Het aandeel steeg voorbeurs 0,3 procent.

Slotstanden

Dinsdag sloten de S&P 500 en de Dow Jones index op nieuwe recordstanden. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 2.664,11 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent en steeg 24.504,80 punten en de Nasdaq verloor 0,2 procent op 6.862,32 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.