De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag na een weinig inspirerende handelsdag af op een vrijwel onveranderd slot. 

De S&P 500 index verloor 0,1 procent op 2.182,80 punten, de Dow Jones index noteerde 0,1 procent lager op 18.542,64 punten en de Nasdaq steeg juist 0,1 procent op 5.242,23 punten.

“De zwakte op de Europese aandelenmarkten en de lagere olieprijzen zorgen voor een soortgelijke reactie op de Amerikaanse beurzen”, stelde Michael Hewson van CMC Markets. De marktanalist beweerde dat beleggers een afwachtende houding aannamen in aanloop naar de speech van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve aanstaande maandag bij het jaarlijkse symposium van bankiers en beleidsbepalers in Jackson Hole, Wyoming.

“Jackson Hole wordt gezien als het ideale moment voor de Fed om haar visie te geven op de toekomst van de Amerikaanse economie en om de markt voor te bereiden op een eventuele renteverhoging”, meende beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van Aberdeen.

Vicevoorzitter Stanley Fischer van de Federal Reserve hintte dit weekend al op een renteverhoging later dit jaar. President John Williams van de San Francisco Fed meende bovendien dat het begrotingsbeleid actief moet worden ingezet om de conjunctuur te stabiliseren.

“Williams heeft gelijk dat het begrotingsbeleid een belangrijker rol moet spelen. Centrale bankiers, beleggers en marktvorsers gaan daar al jaren voor op de barricaden. De politiek wil er echter nog niet aan met als gevolg dat het economisch herstel tergend langzaam gaat”, stelde de beleggingsstrateeg van Aberdeen. 

“Uit Jackson Hole krijgen we waarschijnlijk niet te horen wanneer de volgende rentestap precies wordt genomen, maar wellicht tilt de Fed wel een tipje van de sluier op over haar plannen voor de komende tien jaar”, keek Bartholomew hoopvol vooruit. 

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1322. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1336 en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1288 op de borden.

Olie stond na een winstreeks van zeven aaneengesloten handelsdagen flink onder druk. De oktober-future voor een vat ruwe olie noteerde 3,4 procent lager op 47,46 dollar. Een oktober-future Brent werd 3,3 procent goedkoper op 49,21 dollar.

Beleggers moesten het maandag stellen met een vrijwel lege beursagenda. Voorbeurs werd bekend dat de Chicago Fed National Activity Index in juli is gestegen. De index kwam uit op 0,27, ten opzichte van 0,05 in juni. Een positieve indexstand duidt op een groei die boven het historisch gemiddelde ligt, waar een negatieve indexstand duidt op groei beneden de trend.

Dinsdag kijken beleggers uit naar de voorlopige mondiale inkoopmanagersindexen. Uit China komen verder cijfers over het ondernemersvertrouwen naar buiten, later op de dag gevolgd door het consumentenvertrouwen in de eurozone en de Amerikaanse nieuwe woningverkopen in juli. 

Bedrijfsnieuws

Pfizer kondigde de overname van biotechfarmaceut Medivation aan voor 81,50 dollar per aandeel in contanten, wat de onderneming waardeert op 14 miljard dollar.  Medivation won 20 procent. Het aandeel Pfizer noteerde 0,3 procent lager, terwijl Medivation juist 19,7 procent steeg. 

China National Chemical Corporation en het Zwitserse Syngenta kregen groen licht van het Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS) voor hun voorgenomen fusie. De goedkeuring van het CFIUS neemt een groot obstakel voor de fusie weg, want het comité heeft de macht om overnamedeals te blokkeren wanneer die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. Begin dit jaar werd bekend dat ChemChina Syngenta over wil nemen voor 43 miljard dollar. Het aandeel Syngenta steeg 10,6 procent.

Apple nam het medische dataplatform Gliimpse over voor een onbekend bedrag, zo berichtte het digitale tijdschrift Fast Company. Het in Silicon Valley gevestigde Gliimpse biedt een platform waar gebruikers hun persoonlijk medische gegevens kunnen opslaan, verzamelen, personaliseren en delen. De overname vond naar verluidt reeds eerder dit jaar plaats.

Telecombedrijf AT&T sloot een overeenkomst met de Cubaanse sectorgenoot Empresa De Telecomunicaciones De Cuba (ETECSA) voor het aanbieden van roamingdiensten in Cuba. Financiële details werden niet vermeld.

Office Depot kondigde aan dat de huidige CEO Roland Smith volgend jaar met pensioen gaat. Verder gaat het management op de schop als onderdeel van de reorganisatie die de keten van kantoorartikelen doorvoert. Het aandeel Office Depot steeg 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.