Wall Street koerste woensdagavond af op een vrijwel vlak slot. Een half uur voor de slotbel noteerde de Dow Jones index 0,1 procent hoger net als de S&P 500. De Nasdaq verloor 0,1 procent.

Veel draaide woensdag om de notulen van de Federal Reserve. En die toonden de verdeeldheid binnen het beleidscomité bij de rentebijeenkomst in juli. Er waren diverse functionarissen van de Federal Open Market Committee die het gepast vonden om de federal funds rate spoedig  te verhogen van de huidige bandbreedte van 0,25 tot 0,50 procent, maar er waren ook bestuursleden die wilden wachten tot er meer vertrouwen was in de ontwikkeling van de inflatie. De Amerikaanse centrale bank streeft naar een prijsstabiliteit van 2 procent.

Die verdeeldheid werd de afgelopen dagen ook nog maar eens onderstreept door enkele prominenten van de Fed. Dinsdag zei William Dudley van de New York Fed, die stemrecht heeft bij de centrale bank, al dat hij een renteverhoging binnenkort verwacht. Hij kreeg daarin bijval van zijn collega van de Atlanta Fed, Dennis Lockhart. James Bullard van de St. Louis Fed zei woensdag dat de rente volgens hem slechts één keer verhoogd hoeft te worden om tot een niveau te komen dat past bij de huidige en verwachte economische omstandigheden in de Verenigde Staten. Of dat in september al gebeurt, liet Bullard in het midden.

“De notulen suggereren dat de Fed echt de tijd neemt en wacht op een teken om de rente te verhogen”, volgens marktstrateeg Jeffrey Kleintop van Charles Schwab & Co.

Volgens handelaar Mike Antonelli van R.W Baird & Co probeert de markt een balans te vinden na de recente rally, en zijn de volumes bovendien laag momenteel.

Olie werd iets duurder na een volatiele handel. De septemberfuture voor een vat ruwe olie eindigde aan de Nymex een half procent, of 0,21 dollar, hoger op 46,79 dollar. De notulen van de julivergadering van de Federal Reserve zorgden voor wat druk op de dollar, waardoor de olieprijs rond de settlement nog wat wist te stijgen. Eerder was er ook al even een opleving na het verschijnen van het wekelijkse olievoorradenrapport van de Energy Information Administration, waaruit een daling van de olie- en benzinevoorraden bleek.

De euro noteerde rond de klok van half tien rond de 1,1279 dollar. 

Stijgers en dalers

Retailers als Staples, Target en Lowe’s kwamen met kwartaalcijfers. Voor Staples was het een tegenvallend kwartaal, waarin verlies werd geboekt, onder meer vanwege de kosten die werden gemaakt door het stuklopen van de fusie met Office Depot. Het verlies kwam daardoor uit op 766 miljoen dollar. De omzet daalde in het tweede kwartaal en Staples zei te verwachten dat de omzet ook in de huidige verslagperiode zal dalen. Het aandeel noteerde een half uur voor de slotbel 7,0 procent lager. 

Target had ook al geen fijne boodschap voor beleggers: de winkelketen verlaagde de outlook voor heel het jaar en boekte in het tweede kwartaal lagere resultaten. Target rapporteerde een 9,7 procent lagere nettowinst en een 7,2 procent lagere omzet. De vergelijkbare winkelomzet, een belangrijke graadmeter voor de markt, daalde in de verslagperiode met 1,1 procent. Verder werd de outlook bijgesteld naar een winst per aandeel van 4,36 tot 4,76 dollar, waar eerder nog werd uitgegaan van een bandbreedte van 4,76 tot 4,96 dollar per aandeel voor heel 2016. Het aandeel noteerde een half uur voor het slot 6 procent lager. 

Ook Lowe’s verlaagde de winst outlook voor heel het jaar woensdag, hoewel de resultaten in het tweede kwartaal wel verbeterden. De doe-het-zelf keten boekte een nettowinst van 1,2 miljard dollar, tegenover een nettowinst van 1,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg afgelopen kwartaal van 17,3 miljard naar 18,3 miljard dollar. De winstverwachting werd verlaagd van 4,11 dollar per aandeel naar 4,06 dollar per aandeel. Het aandeel Lowe’s zag woensdag 5,7 procent aan beurswaarde verdampen.

Monsanto bevestigde woensdag de outlook voor heel het jaar en verwacht nog altijd een aangepaste winst per aandeel in 2016 “aan de onderkant” van de verwachte bandbreedte van 4,40 tot 5,10 dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet gaan uit van een winst per aandeel van 4,43 dollar. Voor 2017 voorziet het concern weer winstgroei. Het aandeel noteerde 1,4 procent lager.

Intel meldde woensdag volgens Bloomberg dat het de EUV technologie van ASML voorlopig niet zal gebruiken voor zijn 10 en 7-nanometer chips. In Amsterdam daalde ASML hierdoor bijna 5 procent. Intel leverde woensdag 0,7 procent in.

Barnes & Noble bevond zich onder de grootste dalers van de dag. Het aandeel van de boekhandelketen verloor 11,7 procent, nadat de in september vorig jaar aangetreden CEO, Ronald Boire, de laan uit werd gestuurd. 

Cisco, dat na de slotbel met kwartaalresultaten komt, daalde 1,3 procent. Volgens mediaberichten zou de maker van netwerkapparatuur van plan zijn 14.000 banen, omgerekend zo’n 20 procent van zijn personeelsbestand, willen schrappen. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.