(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen hebben woensdag de weg omhoog gevonden. Na een aarzelende start koerste de toonaangevende S&P 500 index in de middaghandel 0,3 procent hoger, terwijl de Dow Jones-index 0,5 procent won en techbeurs Nasdaq 0,4 procent bijschreef. 

Het leek er aanvankelijk op dat het sentiment op de Amerikaanse beurzen zou worden bepaald door binnenlandse politiek, naast oplopende handelsspanningen tussen China en de Verenigde Staten, zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.    

De Democraten in het Congres zijn een afzettingsprocedure begonnen tegen Trump, die een omstreden verzoek deed aan de Oekraïense president Volodymyr Zelensky om zijn politieke rivaal en voormalig vicepresident Joe Biden te laten onderzoeken. Biden is in de race om het namens de Democraten op te nemen tegen Trump in de presidentsverkiezingen volgend jaar.

“Trump heeft al eerder afzettingspogingen doorstaan, maar toch doet de nieuwe procedure beleggers huiveren”, aldus Madden. “De politieke storm heeft de potentie om langer boven het Witte Huis te hangen, dus beleggers zoeken dekking en stappen uit de aandelenmarkten.”

Toch bleek het sentiment in de middag wat te veranderen, na optimistische uitspraken van Trump over een handelsdeal met China. Volgens de Amerikaanse president kan een handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten er eerder dan verwacht komen. 

Daarbovenop kwam nog het nieuws dat de Verenigde Staten met Japan een nieuwe handelsovereenkomst hebben gesloten. Trump noemde de deal een “significante stap” richting “eerlijke en wederkerige handel” tussen de twee landen. De president noemde het akkoord een “grote overwinning” voor Amerikaanse veeboeren. Trump verwacht in de toekomst een uitgebreider handelsakkoord te kunnen sluiten met Japan.   

Op macro-economisch vlak bleken de nieuwe woningverkopen in de Verenigde Staten flink te zijn gestegen in augustus. De verkoop van eengezinswoningen nam vorige maand op maandbasis, aangepast voor seizoensinvloeden, met 7,1 procent toe tot een geannualiseerd aantal van 713.000 stuks. De verkopen van juli werden naar boven herzien, van 635.000 tot 666.000 gebouwen.

De olieprijzen daalden flink nadat bleek dat de olievoorraden vorige week onverwachts zijn gestegen. In de week eindigend op 20 september stegen de voorraden ruwe olie met 2,4 miljoen vaten tot 419,5 miljoen vaten. Er werd rekening gehouden met een daling van 200.000 vaten. Futures op een vat West Texas Intermediate daalden met ruim vier procent.    

De euro/dollar noteerde op 1,0961. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0997 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1018 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Nike schoot 4,3 procent omhoog. Nike boekte een 25 procent hogere nettowinst van 1,37 miljard dollar, bij een omzetgroei van 7 procent tot 10,7 miljard dollar. De winst per aandeel van 0,84 dollar was hoger dan de 0,70 dollar die analisten vooraf gemiddeld hadden voorspeld. 

Sigarettenfabrikant Philip Morris International heeft de fusiegesprekken met Altria beëindigd. “Na veel nadenken hebben de bedrijven besloten om te focussen op de lancering van IQOS in de Verenigde Staten als onderdeel van hun gezamenlijke belang om een rookvrije toekomst te bereiken”, aldus CEO André Calantzopoulos van Philip Morris International. Het aandeel van Philip Morris noteerde 6,4 procent hoger en de koers van Altria noteerde 2,5 procent lager.

Marathon Petroleum Corporation staat 8,1 procent hoger. De activistische aandeelhouder Elliott Management heeft aangedrongen bij de raad van bestuur om het bedrijf op te splitsen in drie onderdelen. Dit zou 22 miljard dollar aan verborgen waarde vrijspelen, denkt Elliott.

Adam Neumann stopt als CEO bij WeWork. Dit maakte de onderneming die zich recent nog voorbereidde op een beursgang, vannacht bekend. Wel blijft Neumann, die mede-oprichter van de onderneming is, aan als niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Het IPO-proces van WeWork verliep moeizaam en waar de onderneming bij de laatste financieringsronde werd gewaardeerd op 47 miljard dollar, leek het bij een beursgang eerder af te steven op een waardering van circa 20 miljard dollar. Dat was reden om uiteindelijk af te zien van een notering.  

Boeing zal een permanent veiligheidscomité voor de lucht- en ruimtevaart oprichten, de Aerospace Safety Committee. Los daarvan heeft de raad van bestuur de regels voor goed bestuur van het bedrijf aangepast om bij de keuze van toekomstige bestuurders ook te evalueren hoe zij op het vlak van veiligheid hebben gepresteerd in hun carrière. Het aandeel Boeing koerste 1,4 procent hoger. 

Devin Wenig vertrekt als CEO bij eBay en zal tijdelijk worden opgevolgd door Scott Schenkel. Waarom Wenig vertrekt werd niet precies duidelijk. Het aandeel eBay leverde 1,9 procent in. 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties