(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag hoger gesloten,  voor het sluiten van de markt op winst, geholpen door een koopgolf in de technologiesector.

De winst volgde op een reeks macro-economische cijfers, aangevoerd door een tegenvallend omzetcijfer voor de Amerikaanse detailhandel.

De Dow Jones index sloot  178 punten of 1 procent hoger op 18.213 punten. Alle 30 componenten sloten hoger maar de index werd vooral  geholpen door de technologie-aandelen Apple, met een winst van 3,4 procent en Intel.

Ook de brede S&P500-index, die 1 procent steeg tot 2.147 punten. stegen alle sectoren, met een winst van 1,7 procent voor de technologiesector en van eveneens 1,7 procent in de energiesector.

De Nasdaq Composite-index, sterk bevolkt door technologie-aandelen, won intussen 1,5 procent tot bijna 5.250 punten. 

Snel stijgende koersen van technologiefondsen betekenen meestal dat investeerders trek hebben in riskante beleggingen.

Het aandeel Apple stijgt al weken op rij tenminste 2 procent per week, geholpen door sterke verkoopcijfers voor zijn nieuwe iPhones en positieve analistencommentaren.

Apple doet het vaak goed in een volatiele markt, wat deze week een groot thema was.

Aandelen en obligaties gaan al een aantal dagen op en neer, door toenemende ongerustheid dat het monetaire beleid wereldwijd minder ruim kan uitvallen dan verwacht. De Europese beurzen maakten de afgelopen dagen de langste verliesreeks door sinds juni, nadat de Europese Centrale Bank vorige week stil bleef over de vraag, of het obligatieopkoopprogramma, dat de financiele markten overeind houdt, wordt verlengd tot na maart volgend jaar. 

De brede Amerikaanse aandelenindex S&P500 is al zes dagen op rij gedaald. 

“De S&P500 stond vanmorgen precies op een steunniveau van 2.120 punten en toen de index daar overheen ging ontstond het momentum voor de rally”, zei analist J.J. Kinahan van TD Ameritrade.

“Een andere belangrijke reden voor de kooplust is de vierdubbele expiratie op vrijdag – van zowel futures op aandelenindices, aandelenindexopties, aandelenopties en futures op individuele aandelen. Mensen wikkelen hun posities af en vandaag is hun laatste kans.”

Eerder op de dag was de focus van beleggers gericht op de detailhandelsverkopen, die in augustus daalden, wat voor het eerst was sinds maart. Een wekelijkse banencijfer viel iets hoger uit dan een week weerder maar bleef historisch gezien op een laag niveau. Producentenprijzen bleven vlak, wat wijst op ontbrekende inflatiedrul. 

Het tegenvallende cijfer voor de consumentenbestedingen kwam naar buiten kort voor de rentevergadering van de Federal Reserve op 20 en 21 september, waar de markt veel gewicht aan hecht. Het liet de verwachting afnemen van een snelle renteverhoging door de Federal Reserve. 

“De cijfers waren vandaag niet doorslaggevend. Ze waren niet sterk genoeg om een snelle renteverhoging te rechtvaardigen maar ook niet zo zwak dat de rentevooruitzichten er door veranderen, wat betekent dat de markt onzeker blijft over wat de Fed gaat doen”, zei Eric Wiegand, portefeuillebeheerder bij de Private Client Reserve Bank.

De olieprijs steeg en hielp energiebedrijven in de S&P500 aan eeen winst van 1,8 procent. De oktoberfuture op Nymex sloot 1 procent hoger op $44,04 per vat.

De euro koerste licht lager op 1,1244 dollar.

De obligatiemarkten waren donderdag weer wisselvallig. Het rendement op tienjarige Treasury’s was 1,720 procent, volgens Tradeweb, tegen 1,689 procent woensdag. Een hoger rendement betekent dat de prijs daalt.

Stijgers en dalers.

Airie Pharmaceuticals won 46 procent nadat de uitvinder van nieuwe medicijnen veelbelovende resultaten boekte met een behandeling om vloeistofdruk in de oogbal te verlagen.

Goodyear Tire & Rubber won 5 procent nadat het bedrijf zijn dividend met 43 procent verhoogde en zijn winstverwachting voor dit jaar handhaafde.

Oracle sloot 2 procent lager, na een abrupte koersval bij het sluiten van de markt. Het softwarebedrijf rapporteert cijfers nabeurs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.