M_Id_427054_Wall_St Wall Street is maandag hoger gesloten, gesteund door een hogere olieprijs. De voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, liet in een toespraak in het midden of de centrale bank de rente spoedig zal verhogen. De S&P sloot maandag op het hoogste niveau van het jaar. De Dow Jones index eindigde 0,6 procent hoger op 17.920,33 punten, de S&P 500 steeg 0,5 procent op 2.109,41 punten en de Nasdaq won ook 0,5 procent op 4.968,71 punten. Na het zwakke banenrapport van vrijdag, toen bekend werd dat er in mei slechts 38.000 banen bij zijn gekomen in de Verenigde Staten, keken beleggers maandag uit naar een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen in Philadelphia. Yellen erkende dat het banenrapport teleurstellend was en in het algemeen zorgwekkend, maar waarschuwde de markt om niet teveel waarde te hechten aan één economisch rapport. De centraal bankier herhaalde dat de Amerikaanse economie in principe op koers ligt voor meerdere geleidelijke renteverhogingen, maar liet, anders dan een aantal weken geleden, toen ze nog sprak over “de komende maanden”, nu een tijdspad achterwege. Yellen zei dat er meer positieve dan negatieve elementen waren die de economie ondersteunen. “Ik vond haar toespraak zeer gebalanceerd. Yellen had alle gelegenheid om paniek te zaaien maar dat deed ze niet”, vond marktstrateeg Colin Cieszynski van CMC Markets.

Sinds het verschijnen van het banenrapport, hebben beleggers de kans op een renteverhoging in juni bijgesteld tot slechts 4 procent.

Maar, zo zei vermogensbeheerder Alan Gayle van RidgeWorth Investments, “juli is nog altijd een optie”, wanneer het banenrapport over die maand een verbetering toont en de Britten over een paar weken kiezen om in de Europese Unie te blijven. De dollar is na de toespraak van Yellen licht gedaald. Een half uur voor het slot in New York noteerde de euro op 1,1365 dollar. De olieprijs is maandag hoger gesloten, waarbij de zwakkere dollar steun bood, net als productieonderbrekingen in Nigeria en Canada. De julifuture voor een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 1,07 dollar, of 2,2 procent, hoger op 49,69 dollar. Bedrijfsnieuws De hogere olieprijs was gunstig voor aandelen binnen de energiesector. Exxon Mobil sloot 1,1 procent hoger, Chevron steeg 0,5 procent en Marathon Oil won 4,8 procent. Boeing steeg 3,6 procent op de berichten dat Iranair een order van meer dan 100 vliegtuigen zou willen plaatsen. Farmaceuten bevonden zich maandag onder de grootste dalers. Zo verloor Adamis Pharmaceuticals 54 procent vanwege het nieuws dat de Food & Drug Administration meer informatie wil over een therapie tegen ernstige allergische reacties, voordat al dan niet goedkeuring wordt gegeven voor het middel. Het aandeel Ocular Therapeutix leverde 42,5 procent in, na de bekendmaking dat een Fase 3 onderzoek met een middel tegen oogontstekingen niet succesvol was. Sanofi en zijn Amerikaanse partner Regeneron Pharmaceuticals hadden meer succes want zij kwamen met positieve resultaten voor het middel dupilumab, een therapie tegen huidaandoeningen. Het Franse Sanofi, dat een notering in New York heeft, steeg 0,1 procent, en Regeneron eindigde 0,8 procent in de plus. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.