(ABM FN-Dow Jones)  De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten, nadat de Europese Centrale Bank de rente en het obligatie opkoopprogramma ongewijzigd hadden gelaten.

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,2 procent naar 2.181,28 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent tot 18.497,77 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 5.259,48 punten.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week afgenomen, bleek donderdag uit data van de Energy Information Administration (EIA).

In de week eindigend op 2 september liepen de olievoorraden met 14,5 miljoen vaten terug tot circa 511,4 miljoen vaten.

De benzinevoorraden daalden met 4,2 miljoen vaten tot circa 227,8 miljoen vaten. De voorraden stookolie kwamen uit op 158,1 miljoen, een toename van 3,4 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting steeg van 92,8 naar 93,7 procent.

De sterke daling van voorraden ruwe olie was vooral te wijten aan de tropische storm in de Golf van Mexico, waardoor de aanvoer van schepen met ruwe olie tijdelijk stokte.

“We zouden de sterke prijsstijging van olieprijzen geleidelijk moeten zien teruglopen, nadat de vertraagde aflevering is ingehaald en de importen weer toenemen”, zei energie econoom James Williams van WTRG Economics. “De productiecijfers van raffinaderijen zijn behoorlijk sterk gebleven”, meende directeur Robert Merriam van Petroleum Supply Statistics  van de EIA. 

De prijs voor een vat ruwe olie is donderdag sterk hoger gesloten. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 4,7 procent, of 2,12 dollar, tot 47,62 dollar, nadat uit het wekelijkse rapport van de EIA was gebleken dat de voorraden ruwe olie in de VS vorige week sterk waren afgenomen.

Eerder op de handelsdag maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de week eindigend op 3 september namen ten opzichte van de voorgaande week met 4.000 afnamen tot 259.000 aanvragen. De steunaanvragen noteren nu al 79 weken op rij onder het niveau van 300.000. Dit is sinds 1970 niet meer gebeurd.

Het vierwekelijkse voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, daalde met 1.750 naar 261.250 aanvragen. Het aantal verlengde steunaanvragen daalde in de week eindigend op 27 augustus met 7.000 naar 2.144.000 aanvragen.

Donderdagavond bleek uit voorlopige cijfers van de Federal Reserve dat het Amerikaans consumentenkrediet in juli in een hoger tempo is gestegen dan de maand ervoor. In juli steeg het consumentenkrediet ten opzichte van de maand ervoor met 5,8 procent ofwel 17,71 miljard dollar. Economen die door The Wall Street Journal waren geraadpleegd hadden een toename van 16 miljard dollar voorzien. Voor juni werd het groeicijfer opwaarts bijgesteld van 4,1 procent naar 4,8 procent.

“De stijging voedt de verwachting dat de consumentenbestedingen een belangrijke factor voor de economische groei van dit jaar zullen blijven. De opwaartse bijstelling van het cijfer voor juni versterkt dat gevoel alleen maar”, schreef Greg Robb van MarketWatch.

De euro/dollar noteerde donderdag bij het slot op Wall Street op 1,1256. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar op 1,1244. 

Stijgers en dalers

Boekwinkelketen Barnes & Noble opende vandaag de boeken over het afgelopen kwartaal. Kwartaalomzet en nettoresultaat kwamen lager uit dan door analisten verwacht. Het aandeel verloor op Wall Street 3,9 procent.

Nieuws kwam van Supervalu, dat zijn winstverwachting voor het jaar verlaagde, vanwege prijsverlagingen, meer concurrentie en een lager dan verwacht gebruik van voedselbonnen bij de supermarktketen uit Minnesota Save-a-Lot. Het aandeel verloor 9,6 procent.

Hewlett Packard Enterprise kondigde woensdagavond laat bij de cijfers over het derde kwartaal aan dat het de softwareactiviteiten gaat fuseren met het Britse Micro Focus. De transactie kent een waarde van in totaal circa 8,8 miljard dollar. In het derde kwartaal steeg de nettowinst van 224 miljoen naar 2,3 miljard dollar, maar daalde de omzet met zes procent naar 12,2 miljard dollar. Het aandeel sloot donderdag 3,2 procent lager.

Apple was opnieuw een blikvanger, na de lancering van de iPhone 7 en een nieuwe Apple Watch woensdagavond. Het aandeel sloot donderdag 2,6 procent in de min.

Google, een onderdeel van Alphabet, krijgt van de Europese Commissie langer de tijd om te reageren op het mededingingsonderzoek dat loopt tegen de Amerikaanse zoekgigant. Dit maakte de toezichthouder van de Europese Unie donderdag bekend. 

Google maakte donderdag bekend softwarefabrikant Apigee Corp te hebben gekocht voor een bedrag van 625 miljoen dollar. Apigee maakt software waarmee data en diensten tussen verschillende applicaties en apparaten gedeeld kunnen worden. Google betaalt 17,40 dollar per aandeel Apigee, wat 6,5 procent meer is dan de slotkoers op woensdag. Het aandeel Alphabet sloot donderdag 0,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.