(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag lager gesloten, na verdeelde kwartaalcijfers en tegenvallende vertrouwensdata.

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,4 procent lager, de Dow Jones index verloor 0,3 procent en de Nasdaq daalde 0,5 procent.

De handelsdag stond grotendeels in het teken van kwartaalresultaten. “Het is bemoedigend om een jaar-op-jaar groei te zien dit cijferseizoen, maar de markt blijft terughoudend en volgt de Federal Reserve en de verkiezingen in de VS met argusogen”, aldus Eric Wiegand van US Bank.

“We zijn eindelijk op het punt gekomen, waarbij bedrijven in plaats van slechts de volgende lage drempel te overwinnen, ruim boven de verwachtingen presteren en een werkelijke groei wordt gerealiseerd, met name aan de inkomst kant”, aldus Wiegand.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de huizenprijzen in Amerika in augustus zijn gestegen. De S&P Case Shiller huizenprijsindex steeg met 0,5 procent op maandbasis.

Tevens werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie in oktober is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 103,5 in september naar 98,6 in oktober. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verslechterde op maandbasis van 87,2 naar 83,9. De deelindicator voor de huidige toestand van de economie daalde van 127,9 naar 120,6.  

De decemberfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag op de New York Mercantile Exchange 0,56 dollar lager op 49,96 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de handel op Wall Street op 1,0890. Bij de opening van Wall Street noteerde het muntpaar op 1,0872 en het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag op 1,0875.

Woensdag staan in de Verenigde Staten een zestal macro-publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten en Amerikaanse handelsbalansdata over september, gevolgd door de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector in oktober, de nieuwe woningverkopen en de groothandelsvoorraden in september. Tot slot publiceert de Amerikaanse Energy Information Administration zijn wekelijkse olievoorraden rapport.

Bedrijfsnieuws

General Motors heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw een recordomzet behaald. “Ons record derde kwartaal werd vooral gedreven door een sterke omzet in de Verenigde Staten en China”, zei CEO Mary Barra. Het aandeel daalde ruim 4,0 procent.

Caterpillar heeft in het derde kwartaal lagere resultaten behaald, en stelde de outlook voor heel 2016 neerwaarts bij. “Economische zwakte in het merendeel van de wereld blijft aanhouden en als gevolg daarvan blijven onze eindmarkten uitdagend”, zei topman Doug Oberhelman. Het aandeel verloor bijna 2,0 procent.

Procter & Gamble noteerde circa 3,7 procent hoger. Het concern heeft in het afgelopen kwartaal een omzet geboekt van 16,5 miljard dollar, net zoveel als een jaar eerder. Autonoom groeide het levensmiddelenconcern in alle segmenten.

DuPont heeft in het derde kwartaal een licht hogere omzet en een behoorlijk opgelopen operationeel resultaat geboekt tegenover een jaar eerder. DuPont verwacht over heel 2016 een winst per aandeel van 2,71 dollar. Eerder lag de verwachting tussen de 2,70 tot 2,75 dollar. Dupont verloor bijna 1,0 procent procent.

Merck heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet behaald en de farmareus stelde dinsdag de outlook voor heel het jaar bij. Werd drie maanden geleden nog een winst per aandeel voorzien van tussen de 1,98 en 2,08 dollar, verwacht Merck nu een winst per aandeel in een bandbreedte van tussen de 2,02 en 2,09 dollar. Het aandeel steeg ruim 2,0 procent.

United Technologies won ruim 2,0 procent. Het bedrijf heeft afgelopen kwartaal op een hogere omzet meer winst behaald en verhoogt de outlook voor heel 2016. “Autonome groei bij onze ruimtevaart onderdelen en een solide kasgeneratie over de gehele breedte, met zelfs aanhoudende investeringen in ruimtevaart, geeft ons vertrouwen dat we aan onze verplichtingen richting aandeelhouders kunnen voldoen”, zei topman Gregory Hayes.

Baker Hughes heeft in het derde kwartaal zijn verliezen beperkt, terwijl de omzet op jaarbasis met 38 procent daalde. Het bedrijf verwacht dat de activiteit in Noord-Amerika het vierde kwartaal bescheiden zal aantrekken, hoewel het prijsklimaat lastig blijft. Het aandeel dikte circa 4,6 procent aan.

Whirlpool heeft in het derde kwartaal van 2016 meer winst behaald op een lagere omzet en verlaagde de outlook voor het volledige jaar. Vanwege zwakke markten in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de devaluatie van het Britse pond verlaagde Whirlpool de winstverwachting voor heel 2016. Het aandeel leverde ruim 11,0 procent in.

Apple komt nabeurs met kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie circa 0,3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.