volatiliteit Wall Street is vrijdag lager gesloten, als gevolg van tegenvallende bedrijfsresultaten en macrodata die twijfel opwierpen over de staat van de Amerikaanse economie. De Dow Jones verloor 0,3 procent, de S&P 500 index zakte 0,5 procent, terwijl techbeurs Nasdaq 0,6 procent verloor.  Economische indicatoren vielen vrijdag tegen. De Universiteit van Michigan maakte bekend dat het consumentenvertrouwen in april is afgenomen. De definitieve meting zakte van 91,0 in maart naar 89,0 deze maand. Uit de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago van het ISM bleek dat de bedrijvigheid is gedaald. De index daalde van 53,6 in maart, naar 50,4 in april. De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de arbeidskosten in de eerste drie maanden van het jaar met hetzelfde tempo zijn gestegen als in het voorgaande kwartaal.

Ook zei de overheid dat Amerikanen in maart meer verdienden, maar ook meer uitgaven. De inkomens stegen echter harder dan de uitgaven wat betekent dat er gespaard werd. De spaarquote steeg 5,1 procent in februari naar 5,4 procent.

“Consumenten maken twee derde uit van de economie en ze geven niet veel uit”, zei portfolio manager Paul Nolte van Kingsview Asset Management. Uit de PCE prijzenindex, die door de Federal Reserve het liefst wordt gebruikt als graadmeter voor de inflatie, kwam naar voren dat de prijzendruk minder werd in maart. Fed voorzitter Janet Yellen sprak eerder al haar zorgen uit dat de inflatie van het begin van het jaar wellicht niet door zal zetten. Bedrijfsnieuws Oliegigant Chevron was een van de bedrijven die inzage gaven in de resultaten over het eerste kwartaal. Vanwege de gedaalde prijzen voor olie en gas leed de onderneming voor het tweede kwartaal op rij een verlies. Het totale nettoverlies bedroeg 725 miljoen dollar, na een winst van 2,57 miljard dollar in diezelfde periode een jaar eerder. Ook de omzet daalde behoorlijk, van 34,65 miljard naar 23,55 miljard dollar. De koers daalde 0,2 procent. Eerder op de dag maakte sectorgenoot Exxon Mobil ook kwartaalresultaten bekend. Het grootste Amerikaanse olieconcern maakte de laagste winst bekend sinds 1999. Door de dalende olieprijzen zakte de nettowinst met 63 procent ten opzichte van een jaar terug. De omzet daalde 28 procent naar 48,71 miljard dollar. Het aandeel steeg echter 0,4 procent. Resultaten van Twitter stelden teleur waardoor de koers 0,1 procent daalde. Beleggers waren ook niet tevreden over de cijfers van Gilead Sciences en zetten het aandeel dik 9 procent in het rood. Olie werd iets goedkoper. De juni-futures op een vat West Texas Intermediate sloten 0,2 procent lager op 45,92 dollar. De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1451. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.