(ABM FN-Dow Jones) De opmars van de Amerikaanse aandelenbeurzen haperde dinsdag nadat beleggers politieke risico’s afwogen tegen de bedrijfswinsten en economische cijfers die het huidige optimisme ondersteunen.
De Dow Jones-index sloot 10 punten of 0,04 procent lager op 25.793 punten, nadat aan het begin van de dag voor het eerst de grens van 26.000 punten was gebroken. Een forse koerswinst bij Merck, dat resultaten boekte tegen longkanker, woog niet op tegen enorme verliezen bij General Electric en Citigroup.
De toonaangevende S&P 500-index verloor 0,35 procent tot 2.776 punten en de Nasdaq leverde 0,5 procent in.
In de S&P-index waren vastgoed, zorg en consumptiegoederen de enige drie sectoren met groene cijfers. De overige acht sectoren stonden in het rood, met name energie en grondstoffen, die reageerden op een terugval van de olieprijs.
De februari-future van een vat olie op de New York Mercantile Exchange daalde 0,7 procent tot 63,88 dollar, na het slot van 64,30 dollar van vrijdag, toen het hoogste niveau in drie jaar tijd werd bereikt. Brent-olie werd 1,4 procent goedkoper in Londen, op 69,30 dollar.
“Na een jaar met goede resultaten en lage volatiliteit is het heel natuurlijk dat beleggers ‘bang zijn om de boot te missen’ en zullen we deze beweging waarschijnlijk zien doorzetten. We moeten ook onthouden dat wanneer de beweging instort, dat met vrij veel geweld gepaard gaat”, zei Brett Schutte van Northwestern Mutual.
“We zullen meer uitbundigheid op de markt zien door goede bedrijfsresultaten, maar er is meer dan genoeg politiek onzekerheid die de verwachtingen van beleggers zal temperen”, stelde Alexandre Coupe van PAAMCO.
De New York Times meldde dat de voormalige chef-strateeg van president Donald Trump, Steve Bannon, vorige week is opgeroepen door de speciale onderzoeker Robert Mueller om te getuigen in het onderzoek naar mogelijke verbanden tussen medewerkers van Trump en Rusland. Het bericht liet mogelijk wat van het aamnvankelijke enthousiasme bij de Amerikaanse belegger dinsdag wegijlen.
De sterke stijging van de Amerikaanse beurzen in de afgelopen twaalf maanden wordt toegeschreven aan economische groei, stijgende bedrijfswinsten en enthousiasme over het beleid van de regering Trump, dat vriendelijk is voor grote bedrijven, onder andere door belastingverlagingen.
Op economisch gebied liet de Empire State-index een daling zien van 19,6 in december naar 17,7 in januari, waar analisten hadden gerekend op 18,6.
De euro/dollar noteeerde op 1,2264, weer oplopend na een daling tot iets onder 1,22 dollar aan het begin van de handel op Wall Street.
Stijgers en dalers
Het aandeel UnitedHealth Group won 1,9 procent, nadat de verzekeraar beter dan verwachte winst en omzetcijfers meldde.
Citigroup steeg 0,8 procent, ondanks een megaverlies in het vierde kwartaal, nadat de bank een last van 22 miljard nam, omdat verliezen uit het verleden niet meer van de belastingen kunnen worden afgetrokken als gevolg van de belastingverlaging van de regering Trump.
Merck steeg 6 procent na positieve resultaten bij een klinische test van zijn geneesmiddel tegen longkanker. Het middel vertraagt de ontwikkeling van de kanker en verlengt het leven van patiënten in een gevorderd stadium van de veelvoorkomende ziekte.
General Electric leverde 2,9 procent in. Het industriële conglomeraat moest ook een miljardenlast nemen om de reserves aan te vullen bij zijn herverzekeringsportefeuille. Het verlies van ruim 6 miljard dollar was veel groter dan verwacht.
Autofabrikant Ford leverde 1,0 procent in. Ford liet zondag bij een autoshow in Detroit een glimp zien van zijn elektrische auto “Mach 1”, en gaat 11 miljard dollar investeren in elektrische auto’s in de komende vijf jaar.
Het aandeel van rivaal Fiat Chrysler verloor 4 procent.
Olieconcern BP leverde 2,6 procent in nadat het bedrijf een last van 1,7 miljard dollar aankondigde voor claims in verband met de ontploffing van de boortoren Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010.
De koers van Viacom zakte 7 procent na een bericht dat de voorzitter van National Amusements, dat controlerende belangen heeft in Viacom en CBS, de twee mediabedrijven opnieuw met elkaar in gesprek wil laten gaan over een fusie.
Bitcoin was dinsdag uit de gratie. De veelbesproken cryptomunt verloor dinsdag 23 procent in waarde en trok de andere grote cryptovaluta mee omlaag. Bitcoin noteerde kort na het sluiten van Wall Street op 10.700 dollar en is bijna gehalveerd sinds de top in december.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.