(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn donderdag na een volatiele handelssessie licht hoger geëindigd. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,5 procent hoger op 2.596,64 punten, de Dow Jones-index steeg 0,5 procent op 24,001,92 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 6.986,07 punten.

Het was de vijfde handelsdag op rij dat de beurzen hoger sloten.

Beleggers schudden zorgen over een vertraging van de Chinese economie en de shutdown van de Amerikaanse overheid van zich af. Ook was er negatief nieuws van Macy’s over de afgelopen feestdagenperiode. De warenhuisketen stelde dat de feestdagenverkopen vanaf half december teleurstellend waren verlopen en gaf donderdag een winstwaarschuwing af.

“De retailers hebben een slechte dag en dat weegt op de markten”, stelde strateeg JJ Kinahan van TD Ameritrade. “Maar beleggers zijn niet in paniek en menen dat deze problemen bedrijfsgerelateerd zijn en niet gelden voor de gehele economie”, voegde Kinahan toe.

De consumenten- en producentenprijzen in China daalden vorige maand sterk. Dat maakt het moeilijker voor Beijing om de zwakke vraag op te krikken en wijst op een diepere economische neergang.

De kritiek van de Amerikaanse president Donald Trump stoort Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell niet. Dat zei Powell donderdag in antwoord op vragen in de Economic Club of Washington. Trump heeft de afgelopen maanden diverse keren scherpe kritiek geuit op het rentebeleid van de Amerikaanse bank. Volgens Powell wordt hij “niet afgeleid door dit soort dingen”. Hij stelt dat de Fed geen “politieke factoren in overweging neemt”.

Powell zei verder dat de staat van de Amerikaanse economie nog solide steeds is, maar dat de mondiale economische groei wel afneemt. “De onderliggende cijfers wijzen nog niet op een vertraging van de Amerikaanse economie”, aldus de Fed-voorzitter. Powell sprak ook zijn bezorgdheid uit over de grote staatsschuld van de VS en de voortdurende shutdown van een deel van de Amerikaanse overheid.

Trump annuleerde vandaag zijn “zeer belangrijke reis” naar Davos, zo maakte hij vandaag op Twitter bekend. Het conflict met de Democraten over de muur bij de grens met Mexico houdt Trump thuis. Trump zou in Davos het World Economic Forum gaan bijwonen.

Trump dreigde donderdag ook met het uitroepen van de noodtoestand, als hij zijn zin niet krijgt met betrekking tot de muur bij de grens met Mexico. “Met de shutdown op dag 20 moeten we een overwinning krijgen”, zei Trump. Als zaterdag de shutdown nog steeds van kracht is, dan is het de langste shutdown in de geschiedenis van de VS.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week met 17.000 naar 216.000. Analisten rekenden vooraf op 230.000 eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

De euro/dollar noteerde op 1,1498. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1555 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1552 op de borden.

De olieprijs stond licht hoger, na de sterke stijging op woensdag. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 52,54 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent duurder werd op 61,63 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Macy’s ging onderuit, nadat de warenhuisketen zijn winst- en omzetverwachting verlaagde, na zwakke decemberverkopen. Het aandeel verloor 17,7 procent van zijn waarde. Aandelen van andere retailbedrijven stonden donderdag eveneens onder druk, nadat Macy’s zijn verwachtingen neerwaarts bijstelde. Zo verloor Tiffany’s 1,8 procent en Target 2,9 procent. Analist Adrienne Yih van Wolfe Research denkt dat 2018 misschien wel het piekjaar was voor retailers. Volgens Yih hebben veel retailbedrijven afgelopen jaar de omzet op peil gehouden met kortingen.

Warenhuis Kohl’s zakte met 4,9 procent. Weliswaar verhoogde het bedrijf zijn winstverwachting, maar de autonome omzetgroei, in dezelfde winkels, vertraagde van 6,9 procent een jaar eerder tot slechts 1,2 procent.

Barnes & Noble verloor 15,7 procent. De boekverkoper meldde dat de winstverwachting met zo’n 10 procent kan worden verlaagd door reclamekosten en promotie-activiteiten.

De vraag is of sportschoenenfabrikant Nike ook aan het langste eind zal trekken tegen de EU. De mededingingswaakhond van de Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar de belastingafspraken van Nike met Nederland. Die zouden in strijd kunnen zijn met eerlijke concurrentie. Nike verloor 0,2 procent.

Twitter steeg 2,6 procent. Het kreeg van Bank of America een adviesverhoging naar Kopen. JP Morgan vindt het internetbedrijf een favoriet aandeel voor 2019.

Een mogelijke opvolger voor topman Laurence Fink van BlackRock dient zich aan. Mark Wiedman zal de internationale en strategische tak van de vermogensbeheerder gaan leiden, meldde de Wall Street Journal. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Autofabrikant Ford meldde donderdag dat het banen wil schrappen om winstgevender te worden in Europa. Een alliantie met Volkswagen behoort tot de mogelijkheden. Het aandeel verloor 0,6 procent.

Bed Bath & Beyond zag zijn aandeel donderdag omhoog schieten. De woninginrichter overtrof woensdag nabeurs de verwachtingen van Wall Street met zijn vooruitblik naar het volgende boekjaar. Het aandeel noteerde donderdag 16,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties