(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag nauwelijks lager gesloten, na tegenstrijdige berichten over uitstel van nieuwe Amerikaanse heffingen op Chinese importgoederen.

De S&P500-index sloot 0,1 procent lager op 3.132,50 punten. De Dow Jones-index daalde oook 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq eindigde met een min van 0,1 procent op 8.616 punten.

Ook een aanpassing van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord en een monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve konden geen richting geven.

Beleggers kregen tegenstrijdige signalen over de stand van zaken in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. De waarnemend stafchef van het Witte Huis Mich Mulvaney zei bij een bijeenkomst in Washington dat de extra importheffingen van 15 procent op Chinese exportgoederen nog steeds op tafel liggen voor 15 december. 

Zakenkrant The Wall Street Journal rapporteerde echter dat er wordt gewerkt aan een uitstel van de heffingen. Maandag zei presidentieel adviseur Jared Kushner nog dat de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China “de goede kant opgaan”. 

“Vanmorgen was er een uitstel in de maak. Nu misschien niet meer”, zei Jamie Cox van Harris Financial Group. “Het hoort bij de onderhandelingen, blijkbaar. Maar ik betwijfel ten zeerste of de heffingen van 15 december zullen doorgaan, nu we midden in de impeachment zitten.” Het Congres voert een procedure die moet bepalen of president Donald Trump moet worden afgezet voor ambtsmisbruik.

De beurzen kregen een duw omlaag na een bericht dat Amerikaanse wetgevers zouden werken aan een verbod om overheidsgeld te spenderen aan Chinese bussen en treinstellen. Deze stap zou pogingen om een gedeeltelijk handelsakkoord met China te sluiten, kunnen compliceren.

The South China Morning Post meldde dat het “steeds minder waarschijnlijk wordt dat een Amerikaans-Chinese handelsdeal deze week zal worden afgerond”, hoewel dezelfde bronnen ook zeiden een uitstel van de nieuwe Amerikaanse heffingen te verwachten, om meer tijd te geven voor een akkoord.

De voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi kondigde dinsdag een aangepast handelsakkoord met Mexico en Canada aan, met sterkere afspraken op het gebied van arbeidsvoorwaarden en milieu-eisen dan de afspraken die president Trump vorig jaar vastlegde. 

Er werd door sommige gehoopt op een wereld waarin handelsperikelen niet meer het beursnieuws overheersten. “Het helpt niet als beleggers de woorden ‘heffingen’ of ‘recessie’ continu in het nieuws zien”, zei analist Crista Huff van Cabot.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het ondernemersvertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in de Verenigde Staten in november is gestegen. De vertrouwensindex steeg van 102,4 in oktober naar 104,7 afgelopen maand. Een index voor de arbeidsproductiviteit liet een geringe daling zien. De arbeidskosten stegen iets sterker dan verwacht.

De Federal Reserve vergadert dinsdag en woensdag en zal naar verwachting geen renteverlaging meer doorvoeren na de sterke banencijfers over november, maar beleggers kijken uit naar hints over het toekomstige monetaire beleid.

De euro/dollar noteerde op 1,1094. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1063 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1062 op de borden.

De olieprijs sloot dinsdag 0,4 procent hoger in New York.

Bedrijfsnieuws

Netflix verloor 3 procent, na een adviesverlaging door Needham. De analist voorspelt dat de videostreamingdienst volgend jaar 4 miljoen abonnees kwijtraakt aan de concurrentie.

NortonLifeLock won 3,5 procent, op een bericht in The Wall Street Journal dat verschillende partijen geinteresseerd zijn in een overname. 
 
Stitch Fix won 5 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers voor de onlinedienst voor persoonlijke styling. Ook auto-onderdelenverkoper AutoZone won flink terrein na goede kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 7 procent.

Designer Brands ging juist hard onderuit na tegenvallende resultaten. Het aandeel leverde 16 procent in.
 
Amazon.com verloor 0,6 procent. De e-commerce- en cloud-gigant verklaarde maandag dat Trump zijn positie heeft misbruikt door “ongepaste druk” uit te oefenen op besluitvormers van het Pentagon om een militair contract ter waarde van 10 miljard dollar niet aan Amazon te gunnen. Het contract ging uiteindelijk naar concurrent Microsoft.

Canopy Growth eindigde 5,6 procent lager, nadat het Canadese cannabisbedrijf maandag nog 14 procent steeg op de aankondiging dat David Klein, de huidige CFO van Constellation Brands, de nieuwe CEO wordt van het bedrijf.

Morgan Stanley eindigde 0,1 procent hoger, nadat Bloomberg meldde dat de Amerikaanse bank wereldwijd 1.500 banen gaat schrappen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.