(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is woensdag overwegend hoger gesloten. De S&P 500 steeg 0,2 procent op een slotstand van 2.271,89 punten en de Nasdaq won 0,3 procent op 5.555,65 punten. De Dow Jones index zakte 0,1 procent op 19.804,72 punten.

“Veel indicatoren wijzen erop dat de rek uit de markt is”, volgens marktstrateeg Andrew Pease van Russell Investments. “Het gaat goed met de Amerikaanse economie maar dat hebben de markten al helemaal ingeprijsd.”

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor een reeks aan publicaties, waaronder over de inflatie en de industrie, maar keken beleggers ook naar het Beige Book van de Federal Reserve en een toespraak van voorzitter Janet Yellen. 

In december stegen de Amerikaanse consumentenprijzen met 0,3 procent op maandbasis en kwam de kerninflatie in dezelfde periode uit op 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 2,1 procent en de kerninflatie op 2,2 procent, beide dus rond de 2,0 procent die de Fed nastreeft. 

Die toegenomen prijsdruk werd ook benoemd in het Beige Book, de verslaglegging van de twaalf districten van de Fed die geldt als leidraad voor het monetaire beleid. Verder sprak het Beige Book van een gestaag groeiende Amerikaanse economie. 

Voorzitter Janet Yellen van de Fed hield woensdag een toespraak in Californië. Yellen benadrukte hierin het streven van de Fed om een duurzame economie te waarborgen die opgewassen is tegen korte termijn druk. De voorzitter van de centrale bank was verder positief over de korte termijn vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, en herhaalde opnieuw dat de doelstellingen van de Fed, namelijk een prijsstabiliteit van 2,0 procent en een volledige werkgelegenheid, bijna zijn bereikt.

Verder bleek woensdag dat de industriële productie in de Verenigde Staten in december met 0,8 procent is gestegen ten opzichte van november. Er was door geraadpleegde economen een toename van 0,7 procent voorzien.

De olieprijs stond woensdag onder druk vanwege een sterkere dollar en de zorgen dat de stijgende Amerikaanse schalie-olieproductie het effect van de outputbeperking door andere grote producenten zal beïnvloeden. De februari-future op een vat West Texas Intermediate sloot aan de Nymex 1,40 dollar, of 2,7 procent, lager op 51,08 dollar.

De euro/dollar noteerde bij het slot op 1,0638. Bij het slot in Europa noteerde het muntpaar op 1,0681 en woensdagochtend op 1,0695.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs heeft in het vierde kwartaal van 2016 een hoger dan verwachte winst geboekt, dankzij de obligatie- en rentederivatenmarkten waar het klimaat verbeterde door de hogere rente. De nettowinst kwam over het vierde kwartaal uit op 2,35 miljard dollar, of 5,08 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters rekenden vooraf op een winst van 4,82 dollar per aandeel. Het aandeel verloor desondanks 0,6 procent.

Citigroup maakte over het vierde kwartaal ook beter dan verwachte cijfers bekend. De nettowinst steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 3,3 miljard naar 3,6 miljard dollar, of van 1,02 dollar naar 1,14 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters rekenden vooraf op 1,12 dollar winst per aandeel voor het vierde kwartaal. Het aandeel moest toch 1,7 procent inleveren.

Target heeft zijn outlook voor het vierde kwartaal van 2016 verlaagd na een krimp van de omzet in de periode november en december. De vergelijkbare omzet zal in het vierde kwartaal naar verwachting dalen met 1,0 tot 1,5 procent, terwijl Target aanvankelijk nog rekende op een bandbreedte die lag tussen een stijging met 1,0 procent en een afname met 1,0 procent.  Het aandeel verloor woensdag 5,8 procent.

JPMorgan Chase maakte bekend dat het een schikking heeft getroffen met Amerikaanse justitie van 55 miljoen dollar vanwege discriminatiepraktijken onder onafhankelijke vermogensbeheerders bij het verstrekken van hypotheken aan minderheden. Het aandeel steeg 0,5 procent.

State Street daalde 0,1 procent. Woensdag werd bekend dat de financieel dienstverlener een boete van in totaal 64 miljoen dollar zal betalen vanwege een aantal fraudeclaims. 

Qualcomm kreeg dinsdag een mededingingsbezwaar van de Federal Trade Commission aan zijn broek waarna het aandeel 4,0 procent daalde. Woensdag was sprake van enig herstel, met een koerswinst van 1,5 procent. 

The Charles Schwab Corporation heeft over het vierde kwartaal van 2016 een flink hogere winst en omzet geboekt. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Netflix, dat nabeurs met vierde kwartaalcijfers komt, steeg in de reguliere handel 0,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.