(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een iets hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

“Met slechts enkele macro-economische cijfers op de agenda, zal de aandacht waarschijnlijk gericht blijven op bewegingen op de grondstoffenmarkten en een vervolgreactie op het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag en de gevolgen hiervan voor de Amerikaanse rente”, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

De macro-economische kalender bevat enkel de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector gemeten door respectievelijk Markit Economics en het Institute for Supply Management (ISM). Economen van Nomura voorzien voor de index van het ISM in augustus “opnieuw groei, maar in een lager tempo”. De marktvorsers mikken op een indexstand van 54,5 in augustus, tegen 55,5 in juli.

Maandag hield Wall Street de deuren gesloten in verband met de viering van Labor Day. Deze feestdag wordt altijd op de eerste maandag van september gehouden.

In Europa was sprake van een voorzichtig positief sentiment, met een winst van 0,1 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse fabrieksorders in juli met 0,2 procent zijn gestegen, waar een toename van 0,5 procent was voorzien. Verder werd de economische groei in de eurozone over het tweede kwartaal bevestigd op 0,3 procent op kwartaalbasis. De groei in het eerste kwartaal werd bijgesteld van 0,6 naar 0,5 procent.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op winst. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,3 procent op 17.081,98 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,6 procent op 3.090,71 punten. De beurs in Sydney was een dissonant met een verlies van 0,3 procent. De Australische centrale bank besloot om het monetaire beleid ongemoeid te laten met een rente van 1,5 procent. In mei en augustus dit jaar presenteerde de centrale bank nog verruimingsmaatregelen. “Het bestuur oordeelde dat het handhaven van het beleid bij deze bijeenkomst in lijn is met de duurzame groei van de economie en het bereiken van de inflatiedoelstelling na verloop van tijd”, zei gouverneur van de centrale bank Glenn Stevens.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent op 44,21 dollar, terwijl een november-future Brent 1,9 procent goedkoper werd op 46,74 dollar.

Maandagochtend stegen de olieprijzen vanwege het nieuws dat Saoedi-Arabië een “belangrijke” aankondiging zou doen. Nadat bekend werd dat het ‘slechts’ om een werkgroep met Rusland ging, liepen de olie-futures weer wat terug. De twee landen tekenden een intentieverklaring en gaan een overlegorgaan opzetten die de oliemarkt in de gaten moet houden en aanbevelingen zal doen om prijsstabiliteit te creëren.

De Iraanse minister Bijan Zanganeh van Olie liet dinsdag weten dat Iran alle maatregelen van olieproducenten steunt om de oliemarkt te stabiliseren. De minister mikt daarbij op een olieprijs van 50 tot 60 dollar per vat. Teheran is de op twee na grootste olieproducent binnen de OPEC en hoopt met een hogere productie marktaandeel terug te winnen na jarenlang te zijn gedwarsboomd door internationale sancties.

De euro/dollar noteerde op 1,1158. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1157 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1156 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Duitse Bayer verhoogde dinsdag het overnamebod op de Amerikaanse zadenproducent Monsanto naar 127,50 dollar per aandeel in contanten. Het vorige bod bedroeg 125 dollar per aandeel Monsanto in contanten. Monsanto liet weten voortdurend in gesprek te zijn met verschillende partijen over een eventuele transactie met de best mogelijke overeenkomst voor zijn aandeelhouders als oogmerk. De onderneming ging niet specifiek in op de verhoging van het overnamebod door Bayer. Het aandeel Monsanto noteerde voorbeurs 0,8 procent hoger.

General Electric meldde de overname van twee Europese bedrijven die zich bezig houden met zogenoemde additive manufacturing technologie. GE betaalt in totaal 1,4 miljard dollar voor het Zweedse Arcam en het Duitse SLM Solutions. Arcam realiseerde in 2015 een omzet van 68 miljoen dollar en SLM Solutions overlegde vorig jaar een omzet van 74 miljoen dollar. GE verwacht dat de nieuwe activiteiten in 2020 een omzet van 1 miljard dollar generen met een aantrekkelijk rendement. Het aandeel General Electric noteerde voorbeurs 0,2 procent hoger.

Energiebedrijf Enbridge bereikte een akkoord met sectorgenoot Spectra Energy over een overname. Aandeelhouders van Spectra ontvangen aandelen Enbridge met een waarde van 40,33 dollar per stuk. Dit komt neer op een waardering van 28 miljard dollar. Na afronding van de deal zal het nieuwe bedrijf voor 57 procent in handen zijn van het huidige Enbridge en voor 43 procent in bezit van Spectra Energy. De deal, gesteund door de besturen van beide bedrijven, wordt naar verwachting afgerond in het eerste kwartaal van 2017. Het aandeel Enbridge noteerde voorbeurs 1,5 procent lager en Spectra Energy schreef juist 8,6 procent bij.

Intel Corporation kondigde maandag de overname aan van Movidius, dat zich richt op de bouw van een speciale processor om robots en drones menselijk inzicht te geven om zich hiermee te bewegen. Intel, dat geen financiële details over de overname verstrekte, noteerde voorbeurs 0,9 procent hoger.

Apple zal verder in de belangstelling staan gelet op de verwachte lancering van nieuwe producten komende woensdag, stelde marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets. De Zuid-Koreaanse concurrent Samsung kondigde vorige week nog een wereldwijd omruilprogramma aan voor de gloednieuwe Galaxy Note 7, na berichten dat de telefoon in brand vliegt bij het opladen van de batterij. Samsung zei dat sommige telefoons een fout in de batterij hebben. Het aandeel Apple noteerde voorbeurs 0,3 procent hoger.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,4 procent hoger op 2.179,98 punten. De Dow Jones index eindigde eveneens 0,4 procent in het groen op 18.491,96 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 5.249,90 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.