(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen koersten vrijdagavond hoger, nadat het Amerikaanse banenrapport zwakker bleek dan verwacht. Rond de klok van half tien schreven de Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq 0,4 procent aan beurswaarde bij.

De handelsdag stond vandaag in het teken van het Amerikaanse banenrapport. Er kwamen in augustus 151.000 banen bij waar er rond de 185.000 waren verwacht. De werkloosheid zou dalen naar 4,8 procent maar bleef staan op 4,9 procent. Het uurloon steeg op maandbasis met 0,1 procent en op jaarbasis met 2,4 procent.

“De Federal Reserve heeft met dit rapport toch meer bevestiging nodig om echt te gaan voor een volgende renteverhoging. Met dit rapport in handen wordt vrij zeker geen renteverhoging in september verwacht”, meende econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO.

Ook merkte marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets op dat het relatief rustig bleef op de Amerikaanse aandelenmarkten, omdat handelaren zich opmaken voor een lang weekend in verband met Labor Day. 

Verder werd vandaag bekend dat de orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken in juli met 1,9 procent zijn gestegen op maandbasis na een daling in de voorgaande maand. 

Het muntpaar euro/dollar werd 0,3 procent lager verhandeld na het banenrapport op 1,1161. 

Olie werd duurder. De oktoberfuture voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 3,0 procent hoger op 44,44 dollar per vat. Daarmee werd het weekverlies teruggebracht naar 6,7 procent. Het banenrapport, maar ook opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin speelden volgens Lawler de olieprijzen in de kaart. Poetin drong vrijdag aan op een bevriezing van de olieproductie, ook als Iran niet aan een dergelijke deal wil meewerken.

Hiermee sprak Poetin de Russische energieminister Aleksandr Novak tegen, die donderdag nog stelde dat het met een olieprijs van rond de 50 dollar per vat niet nodig is voor grote olieproducenten om te praten over een bevriezing van de productieniveaus.   

Stijgers en dalers

Yum Brands maakte vanmiddag bekend dat het een deel van zijn Chinese activiteiten heeft verkocht voorafgaand aan de geplande spinoff van Yum China Holdings. Circa een half uur voor het sluiten van de Amerikaanse beurzen koerste het aandeel Yum Brands 0,5 procent hoger.

Smith & Wesson kwam donderdagavond met kwartaalcijfers. De omzet van de Amerikaanse wapenmaker steeg in de verslagperiode met 40 procent en de nettowinst verdubbelde. Daarnaast werd de outlook opwaarts bijgesteld. De omzetverwachting van 900 miljoen tot 920 miljoen dollar lag bovendien boven de marktverwachting. Het aandeel daalde vrijdag wel 6,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.