Wall Street stevent vrijdag af op een verlies, nadat Amerikaanse overheidsdata aantoonden dat er slechts 38.000 waren bijgekomen in mei, het zwakste niveau in nagenoeg zes jaar.

Andere data toonden een vertraagde dienstensector in de Verenigde Staten. Het zwakke rapport, naast de andere data, wees op de zwakte in de economie, wat de mogelijkheid van een renteverhoging door de Federal Reserve later deze maand minder aannemelijk maakt, zeiden analisten

Grondstof aandelen stegen, aangezien deze profiteren van lage rentetarieven. 

De Dow Jones Industrial Average noteerde 0,1 procent lager op 17.824,35, de S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.100,97, terwijl de Nasdaq 0,5 procent lager noteerde op 4.947,55.

Amerikaanse obligaties wonnen aan kracht, waarmee de yields lager werden gedreven. Zorgen over de kracht van de economie en een mogelijk uitstel van renteverhogingen zorgde voor een grote vraag naar als veilig beschouwde activa. De yield op de tienjarige Amerikaanse obligatie daalde 5,2 procent.

“Het banenrapport is werkelijk teleurstellend”, zei Quincy Krosby, marktstrateeg bij Prudential Financial. “Het geeft veel beweegredenen voor de Fed om langer te wachten met het verhogen van de rente en brengt zeker een renteverhoging in juni in twijfel”.

Federal Reserve gouverneur Lael Brainard heeft vrijdag opgeroepen te wachten op meer data voor de rente te verhogen, aangezien het banenrapport aantoont dat het herstel op de arbeidsmarkt is vertraagd. Brainard was de eerste die met een reactie kwam nadat het Amerikaanse ministerie van arbeid een banengroei van slechts 38.000 rapporteerde over mei. Zij sprak vervolgens uit dat de centrale bank moet wachten op meer data om te weten hoe de economie ervoor staat in het tweede kwartaal. 

Ook meldde Brainard dat er gewacht moet worden op de uitkomst van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk. 

In het Verenigd Koninkrijk ondertussen waarschuwde de CEO van J.P. Morgan, Jamie Dimon, vrijdag dat duizenden banen bij zijn bank geschrapt worden in het land als de Britten ervoor kiezen de banden met de Europese Unie (EU) te verbreken. 

“Naar mijn mening is het een vreselijke deal voor de Britse economie en de arbeidsmarkt”, als de meerderheid van de Britten in het referendum op 23 juni voor een vertrek uit de EU kiest, zei Dimon. 

“Ik weet niet of het 1.000 banen, of 2.000 banen” betreft die risico lopen in het geval van een Brexit, zei Dimon. “Het kunnen er zoveel als 4.000 zijn en dat zouden banen zijn door heel het Verenigd Koninkrijk”.  

De dollar verzwakte na het banenrapport en noteerde 2,1 procent lager.

De prijs van olie sloot vrijdag lager 1,1 procent lager op 48,62 dollar op de New York Mercantile Index. Het banenrapport wakkerde zorgen op over de vraag naar olie.

Stijgers & Dalers

Op bedrijfsvlak stonden vrijdag Yahoo en Twitter in de schijnwerpers, vanwege de berichten in The New York Post, dat de twee internetbedrijven een fusie overwegen. Twitter stond 0,2 procent hoger, terwijl Yahoo 1,5 procent daalde.

United Continental en Delta Air Lines noteerden achtereenvolgens 1,6 en 1,9 procent lager. De twee luchtvaartmaatschappijen overwegen een bod op Aviance Holdings, meldde The Wall Street Journal vrijdag. 

Moderetailer Gap won 4,3 procent, ondanks een omzetdaling in mei van 5 procent en een daling van de identieke omzet van 6 procent in dezelfde maand. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.