(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag circa een half uur voor de slotzoemer in het rood. De toonaangevende S&P 500 index noteerde 0,9 procent lager.

De Amerikaanse beurzen zijn aan de slechtste week in zeven weken bezig. De Dow Jones noteerde kort onder de 25.000-grens, maar kon zich daarna weer herstellen. Techaandelen waren uit de gratie.

Het sentiment werd woensdag opnieuw gedomineerd door de situatie rond Turkije. Turkije voerde vandaag invoerheffingen in op Amerikaanse auto’s, tabak, alcohol en andere producten. Ook wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat er een boycot komt op Amerikaanse elektronica zoals iPhones van Apple.

“De problemen rond Turkije en de lira doen me denken aan de crisis rond de Thaise baht in 1997”, stelde Randy Frederick van het Schwab Center for Financial Research. Een enorme waardedaling van de Thaise munteenheid zorgde toen voor een domino-effect bij andere Aziatische munteenheden. Beleggers zijn nu bevreesd dat de problemen rond Turkije overslaan naar andere regio’s, met name de opkomende landen.

De verliezen op Wall Street werden enigszins beperkt door het nieuws dat Qatar bereid is om 15 miljard dollar te investeren in Turkije. Dit nieuws kwam na een ontmoeting tussen de Turkse president Erdogan en de sjeik van Qatar, Temim bin Hamed Al Sani. Het bericht zorgde ervoor dat de Turkse lira zijn winst tegenover de dollar kon uitbreiden. De Turkse munteenheid noteerde 5 procent hoger.

Volgens Kevin Nicholson, strateeg bij RiverFront Investment Group, werd het sentiment bij de techaandelen gedrukt door de flinke koersdaling van Tencent, vaak aangeduid als het Chinese Google. Tencent presenteerde tegenvallende kwartaalresultaten.

Er was woensdag veel macro-economisch nieuws.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in juli sterker dan verwacht. De detailhandelsverkopen stegen op maandbasis met 0,5 procent in juli. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een omzetgroei van 0,1 procent in juli.

“De cijfers over de detailhandelsverkopen zijn opnieuw een bewijs dat de fundamenten van de Amerikaanse economie erg sterk zijn”, zei Mike Loewengart van E*Trade. “Door de lage werkloosheidscijfers hebben meer consumenten geld te besteden. Ondanks de marktturbulentie, zorgen rond de handelsoorlog en inflatie blijven de detailhandelsverkopen in de lift”.

De arbeidsproductiviteit steeg in het tweede kwartaal met 2,9 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, terwijl de arbeidskosten met 0,9 procent daalden.

De activiteit van industriële bedrijven in de Amerikaanse staat New York nam in augustus toe. De zogeheten Empire State index steeg van 22,6 in juli naar 25,6 punten deze maand.

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden stegen in juni fractioneel. De bedrijfsvoorraden stegen op maandbasis met 0,1 procent. Op jaarbasis stegen de voorraden zelfs met 4,0 procent.

De Amerikaanse industriële productie steeg in juli licht. De productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven steeg in juli met 0,1 procent, na een stijging met 1,0 procent in juni. Er was voor juli gerekend op een stijging met 0,3 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten nam vorige week met 2,0 procent af. De marktindex daalde van 342,5 naar 335,8.

Olie noteerde woensdag flink in het rood. Een september-future West Texas Intermediate daalde 3,0 procent tot 65,01 dollar, terwijl een oktober-future Brent 2,4 procent goedkoper werd op 70,75 dollar. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Energy Information Administration. In de week eindigend op 10 augustus stegen de olievoorraden met circa 6,8 miljoen vaten tot 414,2 miljoen vaten.

De euro/dollar noteerde op 1,1351. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1334 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1345 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Tencent gaf 6,7 procent prijs. De Chinese internetgigant rapporteerde kwartaalcijfers die beneden de verwachtingen van analisten uitkwamen. De omzet van 73,7 miljard yuan, een stijging van 30 procent, was lager dan de voorspelde 77,8 miljard yuan. Het bedrijf moest zelfs een winstdaling rapporteren. Tencent had de laatste maanden veel moeite om videospellen goed te laten keuren door de Chinese autoriteiten. Deze spellen zijn een belangrijke inkomstenbron voor Tencent.

Cisco Systems publiceert woensdag nabeurs kwartaalcijfers en noteerde in aanloop naar de publicatie voorbeurs 0,7 procent lager.

Macy’s daalde liefst 15,6 procent. De warenhuisketen boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 166 miljoen dollar, ofwel 0,53 dollar per aandeel, op een omzet van 5,57 miljard dollar. De aangepaste winst bedroeg 0,59 dollar per aandeel. Analisten rekenden op 0,50 dollar per aandeel op een omzet van 5,55 miljard.

Tesla noteerde 3 procent lager, na het nieuws van een dag eerder dat de raad van bestuur van Tesla een speciale commissie in het leven heeft geroepen om de mogelijke privatiseringen van de fabrikant van elektrische auto’s te evalueren.

Superbelegger Warren Buffett heeft zijn belang in IBM verkleind, maar kocht juist aandelen Apple en Teva. IBM steeg 0,1 procent, Apple klom 0,8 procent en Teva noteerde 0,4 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.