Wall Street bewoog kort voor het slot naar een verlies. Dit gebeurde in navolging van de meeste Europese beurzen en na een gemengde set macro-economische cijfers.

Een half uur voor de slotbel in New York noteerde de Dow Jones-index 0,3 procent lager op 18.567,17 punten, daalde de S&P 500 0,1 procent tot 2.182,88 punten en verloor de Nasdaq nipt tot 4.802,33 punten.

In de Verenigde Staten waren er vrijdag verschillende macro-economische cijfers.

De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten hebben in juli een pas op de plaats gemaakt, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Handel met voorlopige cijfers bekend.

De detailhandelsverkopen lagen afgelopen maand op hetzelfde niveaus als in juni. Economen rekenden op een stijging van 0,5 procent. Exclusief autoverkopen was in juli sprake van een daling van de verkopen met 0,3 procent. Het cijfer over juni werd bijgesteld van een stijging van 0,6 procent naar een toename van 0,8 procent. Op jaarbasis stegen de detailhandelsverkopen in juli met 2,3 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de economie is in augustus licht gestegen, bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan. De vertrouwensindex steeg van 90,0 in juli naar 90,4 halverwege deze maand. De deelindex voor de huidige omstandigheden daalde van 109,0 naar 106,1, terwijl die voor de verwachtingen toenam van 77,8 naar 80,3.

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in juni gestegen, net als de omzet, zo bleek vrijdag uit cijfers van het Ministerie van Handel. Op maandbasis stegen de voorraden in juni met 0,2 procent, terwijl de stijging op jaarbasis uitkwam op 0,5 procent. De groothandelsomzet steeg met 1,2 procent in vergelijking tot mei, terwijl op jaarbasis een daling van 0,6 procent werd gemeld.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in juli op maandbasis gedaald. Dit meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag. De producentenprijzenindex daalde met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande maand.  In juni was sprake van een stijging van 0,5 procent.

Stijgers en dalers

Bedrijfsnieuws was er nauwelijks. Net als in Europa is het cijferseizoen goeddeels gepasseerd.

Uitzondering was warenhuisexploitant JC Penny. Het bedrijf heeft een kleiner nettoverlies geleden dan een jaar terug in het tweede kwartaal en handhaafde de verwachtingen voor heel 2016, bleek vrijdag uit de kwartaalrapportage van de Amerikaanse warenhuisketen.

Het nettoverlies halveerde van 117 miljoen dollar vorig jaar naar 56 miljoen dollar afgelopen kwartaal, of 0,18 dollar per aandeel. Zonder een eerder aangekondigde afschrijving op leningen verbeterde het aangepaste resultaat per aandeel van 0,40 dollar negatief naar 0,05 dollar in het rood.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met bijna 60 procent tot 229 miljoen in het tweede kwartaal en de vergelijkbare omzet groeide dik 2 procent. De omzet dikte met 1,5 procent op jaarbasis aan naar ruim 2,9 miljard dollar.

Het Amerikaanse concern bevestigde de verwachtingen voor heel 2016. Dit betekent dat JCPenney een stijging van de identieke omzet voorziet tussen de 3 en 4 procent. Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting op 1 miljard dollar uitkomen en de aangepaste winst per aandeel zal naar verwachting positief zijn.

JCPenney verwacht dat de brutowinstmarge zal stijgen met 10 tot 30 basispunten. De vrije kasstroom zal vermoedelijk hoger uitkomen dan in 2015.

Het aandeel noteerde vrijdag kort voor sluiting op Wall Street 6,2 procent hoger op  10,56 dollar.

Oliegigant ExxonMobil was met een stijging van 1,4 procent tot 87,88 dollar de grootste stijger op de Dow Jones Index. Het concern lift mee op de stijgende olieprijzen als gevolg van een oproep van de minister van energie van Saoedi-Arabië, waarin de mogelijkheid werd geopperd dat grote olieproducenten uit de OPEC actie gaan ondernemen om de markt te stabiliseren. Ook specuklanten spelen volgens analisten een grote rol

Walt Disney was de de hoofdindex van Wall Street de grootste daler, met een min van bijna 1 procent tot 96,83 dollar. Walt Disney heeft in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en nettowinst geboekt, meldde het media- en entertainmentbedrijf dinsdagavond na het slot in New York. Met de resultaten werd de verwachting van Wall Street overtroffen, maar desondanks daalde het aandeel dinsdag al 1,5 procent in de handel nabeurs tot 95,10 dollar.

In een afzonderlijke verklaring meldde Disney een belang te nemen in video-streaming dienst BAMTech voor 1 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.