(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, terwijl het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus werd uitgerold en de economische verwachtingen werden gevoed door meer overheidssteun. 

De S&P 500 index sloot 0,13 procent hoger op 3.732,04 punten. De Dow Jones-index steeg 0,2 procent tot een nieuw record van 30.409,56 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte ook aan me 0,2 procent.

De handelsvolumes zijn in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw overigens doorgaans dun.

De grote indices liggen op koers om het jaar af te sluiten met forse winsten, hoewel de coronaviruspandemie de Amerikaanse economie nog onder druk houdt. De S&P500 staat op een winst van 16 procent voor het jaar. Technologiebeurs Nasdaq steeg dit jaar al 44 procent.

Veel beleggers geloven dat de rally zal aanhouden in het nieuwe jaar. “De fundamentele rugwind die de markt naar records heeft opgestuwd zal er volgende week en gedurende 2021 nog steeds zijn”, zei Hank Smit van Haverford Trust. “Uitzonderlijk ruim monetair beleid, uitzonderlijk sterke fiscale stimulering en een economie die op het punt staat sterk te herstellen.”

De Amerikaanse aandelenmarkt hervatten woensdag de opwaartse trend, na een matte handelsdag op dinsdag, toen Wall Street wat terrein verloor na records op maandag. Aanleiding daartoe gaf de Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell, die een poging blokkeerde om de stimuleringscheques die veel Amerikanen ontvangen aanzienlijk te vergroten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde maandag een wetsvoorstel goed om de rechtstreekse betalingen te verhogen van 600 naar 2.000 dollar. McConnell zei dinsdag echter dat de Senaat later zou ingaan op de wens van president Trump om de bedragen op de cheques te verhogen.

Slecht nieuws was er ook: er overleden dinsdag 3.626 Amerikanen aan het coronavirus, terwl er 200.000 nieuwe gevallen werden vastgesteld. Het aantal doden is opgelopen tot 340.000 in de VS, wat ongeveer een vijfde is van het mondiale aantal dodelijke slachtoffers van de pandemie.  

Het coronavaccin van AstraZeneca werd goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk, als derde vaccin. “Er rust veel hoop op dit specifieke vaccin, vanwege het grotere aantal doses en omdat het gemakkelijker te distribueren is, vooral in opkomende markten”, zei Hani Redha van PineBridge Investments.

Eerder woensdag bleek dat de economische activiteit rond Chicago in december onverwacht is aangetrokken, volgens een index van MNI. De woningverkopen daalden in november.

Ook de olievoorraden zijn afgelopen week gedaald, met 6 miljoen vaten. De olieprijs bewoog nauwelijks.

De euro/dollar noteerde op 1,2296. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2247 op de borden.

De olieprijs steeg 0,8 procent tot 48,40 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Bedrijfsnieuws

Van de elf economische sectoren stonden er negen in positief terrein. Energie en grondstoffen gingen aan de leiding.

FreeportMcMoRan won 7 procent. Devon Energy sloot 4,9 procent hoger.

Het Amerikaanse hedgefonds Third Point van de activistische belegger Daniel Loeb heeft een belang opgebouwd in Intel en dringt er bij het bedrijf op aan dat de chipmaker zijn strategische alternatieven onderzoekt. Intel verloor 1,3 procent.

Moderna is in onderhandelingen met de overheid van Zuid-Korea om zijn coronavaccin te leveren. Het zou gaan om de levering van 40 miljoen doses van het vaccin. Het aandeel sloot 3 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.