(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen stevenden dinsdag af op een verdeeld slot, bescheiden winsten en een record voor de Dow Jones-index aan het begin van de dag, nadat beleggers politieke ontwikkelingen afwogen tegen de bedrijfswinsten en economische cijfers die hun huidige optimisme ondersteunen.

Een kwartier voor het sluiten van Wall Street noteerde de Dow Jones-index 0,1 procent hoger op 25.807 punten, terwijl de toonaangevende S&P500 0,2 procent daalde tot 2.780 punten en de Nasdaq 0,3 procent inleverde.

De New York Times meldde dat de voormalige chef-strateeg van president Donald Trump, Steve Bannon, vorige week is opgeroepen door de speciale onderzoeker Robert Mueller om te getuigen in het onderzoek naar mogelijke verbanden tussen medewerkers van Trump en Rusland. Het bericht liet wat van het enthousiasme bij de Amerikaanse belegger wegijlen.

De Dow Jones-index werd gesteund door forse koerswinsten bij Merck, dat resultaten boekte tegen longkanker, terwijl General Electric de index omlaagtrok na een enorm verlies bij zijn herverzekeringstak.

In de S&P-index waren vastgoed, zorg en consumptiegoederen de enige drie sectoren met groene cijfers. De overige acht sectoren stonden in het rood, met name energie en grondstoffen, die reageerden op een terugval van de olieprijs.

De februari-future van een vat olie op de New York Mercantile Exchange daalde 0,7 procent tot 63,88 dollar, na het slot van 64,30 dollar van vrijdag, toen het hoogste niveau in drie jaar tijd werd bereikt. Brent-olie werd 1,4 procent goedkoper in Londen, op 69,30 dollar.

“We zullen meer uitbundigheid op de markt zien door goede bedrijfsresultaten, maar er is meer dan genoeg politiek onzekerheid die de verwachtingen van beleggers zal temperen”, stelde Alexandre Coupe van PAAMCO.

“Na een jaar goede resultaten en lage volatiliteit is het zeer natuurlijk dat beleggers ‘bang zijn om de boot te missen’ en zullen we deze beweging waarschijnlijk zien doorzetten. We moeten ook onthouden dat wanneer de beweging instort, dat met vrij veel geweld gepaard gaat”, zei Brett Schutte van Northwestern Mutual.

Op economisch gebied liet de Empire State-index een daling zien van 19,6 in december naar 17,7 in januari, waar analisten hadden gerekend op 18,6.

Stijgers en dalers

UnitedHealth won 1,9 procent, nadat de verzekeraar beter dan verwachte winst en omzetcijfers meldde.

Citigroup steeg 0,8 procent, ondanks een megaverlies nadat de bank een last van 22 miljard nam, omdat verliezen uit het verleden niet meer van de belastingen kunnen worden afgetrokken door de belastingverlaging van Trump.

Merck steeg 6 procent na positieve resultaten bij een klinische test van zijn geneesmiddel tegen longkanker.

General Electric leverde 3,5 procent in. Het industriële conglomeraat moest ook een miljardenlast nemen om de reserves aan te vullen bij zijn herverzekeringsportefeuille. Het verlies van ruim 6 miljard dollar was veel groter dan verwacht.

Autofabrikant Ford leverde 1,2 procent in. Ford liet zondag bij een autoshow in Detroit een glimp zien van zijn elektrische auto “Mach 1”, en gaat 11 miljard dollar investeren in elektrische auto’s in de komende vijf jaar. 

Fiat Chrysler verloor 2,8 procent.

Olieconcern BP leverde 3,2 procent in nadat het bedrijf een last van 1,7 miljard dollar aankondigde voor claims in verband met de ontploffing van de boortoren Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010.

Viacom zakte 6,9 procent na een bericht dat de voorzitter van National Amusements, dat controlerende belangen heeft in Viacom en CBS, de twee mediabedrijven opnieuw met elkaar in gesprek wil laten gaan over een fusie.

Bitcoin was dinsdag uit de gratie. De veelbesproken cryptomunt verloor 20 procent in waarde en trok de andere grote cryptovaluta mee omlaag.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.