(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten hebben woensdag nieuwe records bereikt, na de inhuldiging van Joe Biden als president.

De S&P 500 index steeg 1,4 procent tot 3.851,85 punten, de Dow Jones-index klom 0,8 procent tot 31.188,38 punten en technologiebeurs Nasdaq stoomde met 2,0 procent op naar een slotstand van 13.457,25 punten.

Stijgende aandelen van Netflix en andere streamingbedrijven leidden de beurs omhoog. De meeste bedrijfsresultaten hebben dit kwartaal tot nu toe de verwachting overtroffen. 

“De inhuldiging van president Joe Biden in de Verenigde Staten is het hoogtepunt van de dag en Biden zal in de komende tijd de economie willen aanjagen”, stelden de marktvorsers van SEB. “Dit zal een terugkerend thema zijn in de komende weken.”

Er waren geen wanklanken tijdens de ceremonie, een week nadat aanhangers van verliezend president Trump nog de gebouwen van het Congres op het Capitool bestormden en binnendrongen. 

Het tumultueuze tijdperk van Trump eindigde met een pandemie die de Amerikaanse economie een enorme optater gaf. Verwacht wordt dat Biden in korte tijd veel geld gaat uitgeven om het land er weer bovenop te helpen, nadat het aantal doden door de pandemie dinsdag boven 400.000 steeg. Het virus lijkt zich sneller te verspreiden, terwijl koortsachtig wordt getracht om effectieve vaccins te distribueren door het land.

Dinsdag kreeg Biden al steun van Janet Yellen, die de nieuwe minister van financiën in de VS wordt. Zij zei in een hoorzitting voor de Senaat dat een langere en pijnlijke recessie dreigt als het Congres niet spoedig een nieuw steunpakket accordeert. De voormalige Fed-voorzitter wil dat beleidsmakers alles uit de kast trekken om het herstel van de Amerikaanse economie aan te jagen. “In de komende maanden hebben we meer steun nodig om het vaccin uit te rollen en scholen weer te kunnen openen.”
 
De macro-economische agenda was woensdag vrijwel leeg, met uitzondering van het vertrouwen onder de huizenbouwers, dat iets daalde in januari.

De euro/dollar handelde op 1,2106. Olie werd iets duurder.

Bedrijfsnieuws

De abonneegroei van Netflix viel duidelijk mee en de videodienst liet zich positief uit over de vrije kasstroom. “In 2021 verwachten we dat de vrije kasstroom ongeveer neutraal zal zijn”, meldde Netflix dinsdagavond. Voorheen werd nog uitgegaan van een uitstroom. De kwartaalupdate was voor UBS aanleiding om een koopadvies voor Netflix te geven met een koersdoel van 650 dollar. Het aandeel steeg 17 procent.

Verder waren er cijfers van Morgan Stanley, Procter & Gamble en United Health. UnitedHealth daalde 0,4 procent nadat het een winstdaling meldde, Morgan Stanley sloot licht lager en Procter & Gamble verloor 1,2 procent.

Cyclische sectoren stonden onder druk, zoals financiële waarden.
De communicatiesector steeg echter bijna 4 procent en de technologiefondsen volgden Netflix omhoog en stegen 2 procent.

Nu de winstcijfers aantrekken zullen beleggers zich waarschijnlijk gaan richten op de de sectoren die het meest afhankelijk zijn van de Amerikaanse economie, zoals banken en energiebedrijven, en de sectoren die het hardst getroffen zijn door de pandemie, zoals horeca en vrijetijdbesteding, volgens analist Hugh Gimber van JP Morgan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.