(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen liggen donderdag, net als een dag eerder, op koers voor een hoger slot, waarbij de markten nog reageren op het woensdagavond genomen rentebesluit van de Federal Reserve, de lagere dollar en hogere olieprijzen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,6  procent naar 2.176,03 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent tot 18.400,09 punten en de Nasdaq noteerde 0,7 procent hoger op 4.889.52 punten.

“Het monetaire besluit van de Fed zorgde voor hogere aandelenkoersen en een lagere dollar, maar de Federal Reserve is met een stemverhouding van zeven voor behoud van de rentestand en drie tegen dit jaar niet eerder zo verdeeld geweest”, zei marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM in een rapport. “Het feit dat drie van de tien nu voor een direct renteverhoging stemden, maakt de kans op een renteverhoging in december veel sterker gemaakt”, concludeerde hij.

“Het feit dat er geen rentewijziging komt is voor aandelenmarkten reden om te juichen”, zei verkoopmanager Jamieson Blake van ADS Securities. De lage rente-omgeving heeft aandelen en andere riskantere investeringsdoelen de laatste jaren gestimuleerd, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak ging de aandacht vooral uit naar de wekelijkse steunaanvragen die in de week eindigend op 17 september onverwacht daalden. De wekelijkse uitkeringsaanvragen namen ten opzichte van de voorgaande week met 8.000 af tot 252.000 aanvragen. De steunaanvragen noteren nu al 81 weken op rij onder het niveau van 300.000. Dit is sinds 1970 niet meer gebeurd. Verwacht werd dat de steunaanvragen ongewijzigd zouden blijven ten opzichte van een week eerder.

De leidende economische indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn in augustus gedaald, meldde The Conference Board donderdag. De LEI index nam met 0,2 procentpunt af tot 124,1, na een stijging van 0,5 procentpunt in juli en een toename van 0,2 procentpunt in juni. De index is een conjunctuurindicator die de ontwikkeling van de economie in het komend halfjaar weergeeft.

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in augustus gedaald, omdat de voorraad beschikbare woningen laag was en de prijzen hoog, zo maakte The National Association of Realtors donderdag bekend. De verkoop van bestaande woningen nam met 0,9 procent af ten opzichte van juli tot een geannualiseerd aantal van 5,33 miljoen stuks, waar een aantal van 5,46 miljoen was verwacht. In juli werden op geannualiseerde basis 5,38 miljoen woningen verkocht. 

De Chicago Fed National Activity Index is in augustus gedaald. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Chicago Federal Reserve. De index daalde van een positieve 0,24 in juli naar 0,55 negatief in augustus. Alle indicatoren die de index weergeven, daalden vorige maand.

Olieprijzen sloten hoger, nadat woensdag het rentebesluit van de Federal Reserve zorgde voor een lagere dollar en woensdag ook bleek dat de wekelijkse voorraden in Amerika harder waren gedaald dan was voorzien. De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,98 dollar ofwel 2,2 procent hoger op 46,32 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1203.Bij de opening donderdagochtend noteerde het muntpaar nog op 1,1182 dollar en woensdagavond bij de slotbel in New York noteerde de koers op 1,1187.

Bedrijfsnieuws

Huizenbouwer Lennar koopt zijn branchegenoot WCI Communities. Dit maakte Lennar donderdag bekend. Lennar legt 23,50 dollar per aandeel WCI neer voor de bouwer van luxe huizen, een premie van 37 procent ten opzichte van de slotnotering van WCI van woensdag. Daarmee komt de beurswaardering van WCI op 643 miljoen dollar.

Lennar betaalt 11,75 dollar in contanten, de andere helft in aandelen Lennar. Het aandeel Lennar noteerde 0,1 procent hoger. WCI stond 38,4 procent in de plus.

Bed Bath & Beyond lijkt negatief in de aandacht te komen, nadat de retailer woensdag nabeurs zijn aandeel zag dalen na met de kwartaalresultaten niet aan de verwachting te hebben voldaan. Het aandeel steeg nettemin 0,7 procent.

Berenberg heeft het koersdoel op Applied Materials verhoogd van 30,00 naar 35,00 dollar met een ongewijzigd koopadvies. Dit bleek donderdag, een dag nadat Applied Materials zijn beleggersdag hield, uit een rapport van Berenberg analist Tammy Qiu. De analist is van mening dat de Amerikaanse toeleverancier van de halfgeleiderindustrie een geleidelijke groei zal blijven doormaken in de komende jaren tot boven de 2,80 dollar aan winst per aandeel die is ingeschat voor 2019. Het aandeel leverde 0,9 procent in.

Red Hat steeg 3,7 procent, nadat de kwartaalwinst en de outlook van het softwareconcern de verwachtingen overtroffen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.