(ABM FN-Dow Jones) Wall Street worstelde zich vrijdag naar de slotbel in New York. Zowel de Dow Jones index, de S&P 500 als de Nasdaq daalden 0,1 procent.
Leek het juist wat kalmer qua handelsdreiging, stak die vrijdag toch weer de kop op. In een interview met CNBC zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij “klaar” is om tarieven te implementeren op alle Chinese goederen die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd, wat neerkomt op meer dan 500 miljard dollar aan goederen. De aankondiging was de laatste in een reeks dreigementen, die wijzen op een aanhoudende verslechtering van de handelsbetrekkingen tussen Amerika en een aantal belangrijke partners. Donderdag dreigde Trump al met “enorme vergelding” tegen de Europese Unie door tarieven te willen heffen op de invoer van Europese auto’s. Ook beschuldigde Trump Europa en China vrijdag van valuta-manipulatie.
Op geopolitiek gebied is er voldoende om bezorgd over te zijn maar op dit moment weegt de economische vooruitgang nog zwaarder, volgens marktstrateeg Mike Dowdall van BMO Global Asset Management, die overigens weinig opwaarts potentieel ziet voor de markt.
“Over het algemeen zien de fundamenten voor de markt er goed uit. Het kwartaalcijferseizoen lijkt positief te worden maar dat is grotendeels ingeprijsd dus het is moeilijk voor te stellen dat er nog veel rek in de markt zit”, waarschuwdede marktkenner.
De dollar kwam onder druk te staan door de kritiek die Trump leverde op de Federal Reserve. In het interview met CNBC zei de Amerikaanse president dat hij niet blij is met de renteverhogingen van de centrale bank en de verwachting dat de rente dit jaar nog twee keer omhoog gaat.
De opmerkingen van Trump benadrukken zijn wispelturige karakter, volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe. Dat de dollar daardoor onder druk staat, is begrijpelijk, aldus de marktkenner. De euro werd vrijdag 0,7 procent duurder op 1,1729 dollar. Fed-bestuurslid James Bullard benadrukte dat de opmerkingen van Trump niks zullen veranderen aan de koers van de centrale bank.
Op macro-economisch vlak was het rustig. De olieprijs bewoog volatiel op de laatste handelsdag van de augustusfuture. Die sloot uiteindelijk op een settlement van 70,46 dollar, een stijging van 1,4 procent ten opzichte van donderdag. Op weekbasis was evenwel sprake van een daling van 0,8 procent.
Beleggers waren enigszins opgelucht door het nieuws dat Saoedi-Arabië de export in augustus vermoedelijk terug schroeft, waardoor de zorgen over een groeiend overaanbod wat werden getemperd. Toch was het derde week op rij dat de olieprijs minder waard werd, met name vanwege de aanhoudende zorgen over een mondiaal handelsconflict.
Bedrijfsnieuws
General Electric kwam met beter dan verwachte resultaten maar het conglomeraat was voorzichtig over de ontwikkeling van de divisie GE Capital. Het aandeel daalde 4,5 procent.
Microsoft deed het stukken beter. Het aandeel van de techreus steeg 1,8 procent dankzij beter dan verwachte resultaten en een optimistische outlook. Dit gold ook voor multinational Honeywell, dat 3,7 procent won.
Oliedienstverlener Schlumberger kwam met gemengde resultaten de aangepaste winst was beter dan verwacht maar de omzet viel wat tegen. Het aandeel verloor 0,7 procent.
Opvallende koersbewegingen waren er voor schoenenfabrikant Skechers en bloemist FTD. Skechers verloor liefst 21 procent na de bekendmaking van tegenvallende resultaten en een teleurstellende outlook. Aandelen FTD gingen in de uitverkoop nadat bekend werd dat een groot deel van het management opstapt. Er ging bijna 19 procent aan beurswaarde verloren.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.