(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen woensdag af op een lager slot, nadat de Federal Reserve conform verwachting de rente verhoogde. 

De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,8 procent naar 2.253,21 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 19.778,96 punten en de Nasdaq koerste 0,5 procent lager op 5.437,14 punten.

De Amerikaanse centrale bank verhoogde woensdagavond de belangrijkste rentestand met 25 basispunten naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. Alle tien bankiers stemden in met een verhoging van de rente. Vorig jaar december verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente voor het laatst.

“Een grote verrassing is echter de aankondiging dat de Fed haar verwachte aantal renteverhogingen voor 2017 heeft bijgesteld”, aldus hoofdstrateeg Lee Ferridge van State Street Global Markets. 

Uit de zogenoemde ‘dot plot’, de verwachte rente-ontwikkeling onder de beleidsfunctionarissen van de centrale bank, bleek dat de Fed voor 2017 uit lijkt te gaan van drie renteverhogingen, met een gemiddelde rente van 1,40 eind volgend jaar. Drie maanden geleden ging de centrale bank er nog van uit dat de rente in 2017 twee keer zou worden verhoogd.

“Het lijkt erop dat de Fed een agressiever verkrappingsbeleid nodig achtte, met oog op het aanstaande stimuleringsplan van Trump en tekenen van zowel opwaartse prijsdruk en hogere inflatieverwachtingen”, aldus Ferridge. 

Op macro-economisch vlak stonden er woensdag veel publicaties op de planning. Voordat de Amerikaanse markten openen verschenen er twee cijfers, waaronder de detailhandelsverkopen. De Amerikaanse detailhandel zette in november op maandbasis 0,1 procent meer om. Er was gerekend op een toename met 0,3 procent.

Voorbeurs werd er ook bekend dat de producentenprijzen in november met 0,4 procent zijn gestegen. Hier was een toename met 0,2 procent voorzien.

Later op de dag bleek dat de olievoorraden in de afgelopen week zijn gedaald met 2,6 miljoen vaten per dag. Ook de bedrijfsvoorraden daalden, met 0,2 procent ten opzichte van september. Verder meldde de Federal Reserve dat de Amerikaanse industrie in november minder heeft geproduceerd dan een maand eerder. 

Als gevolg van de renteverhoging van de Fed werd de dollar sterker, waardoor de olieprijzen verder onder druk kwamen te staan. 

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange uiteindelijk 1,94 dollar lager, of 3,7 procent, op 51,04 dollar. De OPEC meldde in zijn maandrapport dat het van belang is dat zowel het kartel als overige grote olieproducenten zich houden aan de onlangs gesloten deals om de output in te perken. Ook rapporteerde de OPEC over november een stijging van de productie. Daarnaast bleek uit het voorradenrapport van de Energy Information Administration dat de olievoorraden in Amerika vorige week met 2,6 miljoen vaten zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1,0531. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0651 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0621 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Toys “R” Us behaalde in het afgelopen kwartaal een minder hoge omzet, wat zich desondanks vertaalde in een kleiner verlies onderaan de streep. De omzet daalde met 2,3 procent op jaarbasis tot 2,28 miljard dollar, terwijl het operationeel verlies afnam van 54 miljoen naar 31 miljoen dollar en het nettoverlies daalde van 167 miljoen vorig jaar naar 156 miljoen dollar. De rode cijfers waren volgens het concern vooral te wijten aan de hoge rentelasten van 122 miljoen dollar. Die rentelasten zijn inmiddels met 12 miljoen dollar verminderd. De speelgoedfabrikant gaf geen outlook voor het volledige jaar.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, gaat zijn project op het gebied van de technologie voor zelfrijdende voertuigen onderbrengen in een aparte divisie met de naam Waymo. Alphabet ontwikkelde zijn technologie voor zelfrijdende auto’s tot nu toe in het onderzoekslaboratorium X. Dat de activiteiten worden ondergebracht in Waymo, duidt erop dat de technologie bijna gereed is voor commercialisering. Alphabet verwacht dat er snel omzet zal worden gegenereerd. Circa een half uur voor het sluiten van de Amerikaanse beurzen koerste het aandeel Alphabet 0,5 procent hoger. 

Het aandeel Neustar steeg met ruim 20 procent, nadat bekend werd dat het techbedrijf wordt overgenomen door Golden Gate Capital voor 33,50 dollar per aandeel. Hiermee wordt de onderneming gewaardeerd op 2,9 miljard dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.